ALERGIJSKI RINITIS – Simptomi i ublažavanje simptoma

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

alergije kod starijih

 

Dok svi s nestrpljenjem čekamo prve proljetne dane, oni sa sobom nose i nove zdravstvene poteškoće, poput alergija. Alergijski rinitis ili peludna groznica jedna je od najučestalijih oblika alergijskih reakcija,  predstavlja globalni zdravstveni problem te jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku obiteljske medicine.

Najčešći su simptomi alergijskog rinitisa su: učestalo kihanje, začepljen nos, curenje vodenastog sekreta iz nosa ili njegovo slijevanje u grlo, svrbež i crvenilo nosa i očiju, peckanje i suzenje očiju, nadražajni kašalj i grebanje u grlu. Osim tih simptoma, osobe koje su alergične mogu osjetiti i povećanu razinu umora, razdražljivost, manjak koncentracije te povremenu glavobolju. Naime, simptomi mogu varirati od sezone do sezone, od godine do godine, a nerijetka su i “mirovanja” u smislu da osobe s alergijom godinama, neki i desetljećima, nemaju značajnijih simptoma, unatoč tome što su prije imali velike probleme s ovom bolesti.

Od alergijskog rinitisa mogu patiti ljudi svake životne dobi, a prvi put može se pojaviti u pubertetu, adolescenciji i/ili mlađoj odrasloj dobi. Premda pogađa oba spola i sve dobne skupine, alergijski rinitis češće se javlja kod osoba koje imaju jednog ili više članova u obitelji s alergijom.

Najvažnije je izbjegavati koliko je moguće alergene, te boravak na otvorenom za vrijeme visoke koncentracije alergena. U praćenju razine alergena u zraku uvelike vam mogu pomoći peludne prognoze koje su danas dostupne u obliku aplikacija za pametne telefone. Prozračivanje stana pokušajte odraditi u jutarnjim satima te ovisno o vremenskim prilikama. Tijekom sunčanog, vjetrovitog dana koncentracija peludi u zraku je visoka, a neposredno nakon kiše je najniža stoga je to idealno vrijeme za izlazak i prozračivanje prostora.

Trenutno je maska na licu obavezan “modni detalj” u zatvorenim prostorima, ali ima dodatne dobrobiti i na otvorenom ako patite od alergijskog rinitisa. Ako ste prisiljeni izaći van za vrijeme visoke koncentracije alergena na koji ste osjetljivi, može Vam pomoći nošenje maske jer time štitite sluznicu nosa i usta od kontakta s alergenom.

Redovita hihijena nosa je vrlo značajna, redovitim ispiranjem nosne sluznice fiziološkom otopinom mehanički ćete odstraniti (isprati) alergene sa sluznice nosa što će smanjiti njihovu količinu i podražaj sluznice.

Alergijski rinitis je, nažalost, kronična bolest, ali zahvaljujući suvremenom razvoju lijekova ne mora nužno umanjiti kvalitetu života. Kako bi živjeli “punim plućima” treba biti upoznat sa karakteristikama bolesti i načinom primjene lijekova i mjerama kontrole okoliša. Valja izbjegavati ambroziju i druge potencijalne alergene te redovito pratiti bioprognozu s alergijskim semaforom.

 

Davorka Ožura

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?