UPALA PROSTATE – SIMPTOMI – Ne ignorirajte ih!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Prostata je žlijezda veličine kestena smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred rektuma, a ima ju svaki muškarac.

Upalu prostate imati će 5 do 10 posto muškaraca u svom životu, a češće pogađa mlade i muškarce u ranim zrelim godinama. Upala prostate je najčešća urološka dijagnoza kod muškaraca mlađih od 50 godina.

Upalu prostate možemo prepoznati po slijedećim simptomima:

 • Bolovi u donjem dijelu trbuha

 • Neizdrživa bol i osjećaj težine u testisima

 • Bolovi u penisu i za vrijeme mokrenja

 • povišena tjelesna temperatura

 • često mokrenje

 • krv u spermi

 • problemi s erekcijom

Ukoliko se javi akutna upala prostate digitorektalni pregled ukazati će na to da je ona na opip izrazito bolna, topla i katkad “močvarne” konzistencije. Vrlo bitno je što prije započeti liječenje jer se liječenjem smanjuje rizik da upala postane kronična i utječe na plodnost. Najčešći uzrok upale je bakterija, te se liječenje uspješno provodi antibioticima. Također se u terapiji koriste  i uroantiseptici, antimikrobna terapija, blokatori alfa receptora te protuupalni lijekovi.

Sindrom upale prostate postaje kroničan ako tegobe traju dulje od tri mjeseca, dok se  nekim slučajevima tegobe  pojavljuju i nestaju same od sebe bez potrebe za liječenjem. Sindrom kronične upale prostate, odnosno sindrom kronične bolnosti zdjelice, nije teška bolest, ali je dugotrajna, s razdobljima pogoršanja i poboljšanja, neugodna i svakako utječe na kvalitetu života.

Mada se problemi s prostatom često smatraju prirodnim pratiteljima starenja, to nikako ne mora biti neugodno i bolno, naime redoviti odlasci liječniku i pregledi prostate važni su u prevenciji.

U prevenciji od upale prostate još može pomoći:

 • Prehrana bogata zdravim mastima poput maslinovog ulja u kombinaciji sa mnogo voća i povrća može smanjiti rizik od razvoja benignog povećanja prostate i upala.

 • Svakodnevna intimna higijena važna je dio prevencije upale prostate.

 • Redoviti odlazak na preventivne preglede prostate nakon 40. godine.

 • Prema Američkom udruženju za rak, rak prostate teško se može prevenirati jer nije poznato ni što ga uzrokuje. Kao i za druge bolesti prostate, zdravi stilovi života te prehrana bogata voćem i povrćem opća su preporuka.

 • Preporučeni su vitamin E, rajčica jer sadrži antioksidans likopen koji znatno poboljšava zdravlje i u laboratorijskim se testiranjima pokazao kao dobar inhibitor rasta tumorskih stanica. Riblje ulje, beta-karoten kojim obiluje mrkva i drugo crveno i narančasto voće, češnjak, tamnozeleno kupusasto povrće i crni grah svakako treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

 • Jedna do dvije čaše crnog vina na dan su preporuka za zdravlje prostate.

Godišnji pregled prostate iznimno je važan u otkrivanju bolesti prostate kada ih je najlakše liječiti i izliječiti. Nemojte riskirati. Promijenite način života, konzumirajte zdrave namirnice i povećajte tjelesnu aktivnost i na taj način spriječite bolesti prostate. Program ranog otkrivanja najuspješnije je i dugoročno gledano najjeftinije oružje u borbi protiv raka, jer uvelike produžuje život, smanjuje smrtnost i poboljšava kvalitetu života.

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

MELISA ILI MATIČNJAK

Melisa je jedna od biljnih vrsta koja se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?