NAJZDRAVIJE NAMIRNICE ZA DIJABETIČARE

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Ako bolujete od dijabetesa najvažnije je voditi zdravu prehranu a za to su  potrebne 4 zdrave hranjive tvari (vlakana, omega3 masne kiseline, kalcij i vitamin D) koje su važne u prehrani dijabetičara.

Svaki dijabetičar  trebao biimati prioritet birati zdrave namirnice i hraniti se pravilno. Umjereno i raznovrsno.

Vezane vijesti 


Najpovoljnija objava online osmrtnica u Hrvatskoj

Kvalitetno provedeno vrijeme u mirovini? I to je moguće.

Zanimljiva tajna dugovječnosti u Italiji

Otvorite svoj profil – vaši online recepti

Najbolje namirnice za dijabetičara su:

 • Mliječni proizvodi – Mlijeko, sir, jogurt, kiselo mlijeko, acidofil i kefir sadrže optimalan omjer masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Za doručak narežite u jogurt jabuku i bananu te nasjeckajte tri oraha.

 

 • Grah, leća, slanutak- povoljno utječe na razinu šećera u krvi, isto kao i slanutak i leća. Konzumirate li često ove mahunarke, imat ćete nizak krvni tlak i zdravo srce. Najnovija kanadska studija otkrila je da vam, bolujete li od dijabetesa tipa 2 ili ste intolerantni na glukozu, mahunarke poput graha mogu spasiti život.U prehranu uvrstite više graha i leće kao što su obični grah, bob, slanutak ili crvena i zelena leća. Oni u manjoj mjeri remete razinu glukoze u krvi i mogu vam pomoći u nadziranju masnoće u krvi. Dodajte ih varivima, juhama ili  salatama.

 

 • Losos, sardina ili tuna– Riba poput lososa i sardina koje su bogate omega 3 masnim kiselinama odličan su saveznik zdravlja jer snižavaju krvni tlak te imaju blagotvorne učinke na upalne procese u tijelu kao posljedice dijabetesa. Riječ je o proteinima koji uravnotežuju nagle skokove šećera u krvi, pa svakako valja slušati preporuke zdravstvenih stručnjaka i jesti barem dvije porcije takve ribe u tjednu.

 

 • Zobena kaša od cjelovitog zrna Možete je spremati svaki dan – ujutro kao kašu kuhanu na mlijeku, s nekoliko sušenih marelica ili šljiva te sjeckanim orasima ili bademima te kao prilog uz glavno jelo za ručak.

 

 • Datulje- 7 ovih slatkih plodova sadrži 4 g vlakana i to ih čini savršenim slatkim zalogajem za dijabetičare. One su također bogate antioksidansima, po porciji ih sadrže više od grožđa, naranče, brokule i paprike.

 

 • Zob – Kao i ječam i grah, zob je bogata vlaknima i kao takva je odlična hrana za dijabetičare. Istraživanja pokazuju da zob također može smanjiti ukupni i i loš holesterol i poboljšati otpor inzulina. Sva topljiva vlakna koja zob sadrži usporavaju brzinu kojom vaše tijelo može razbiti i apsorbirati ugljikohidrate, što znači da će nivo šećera u krvi ostati stabilan.
 • Bobičasto voće- Ovo su bomboni koje dijabetičari smiju jesti jer su također bogate vlaknima i antioksidansima koji se nazivaju polifenoli. Antioksidansi iz bobica su također dobri za vaše srce

 

 • Fermentirani mliječni proizvodi – Mlijeko, sir, jogurt, kiselo mlijeko, acidofil i kefir sadrže optimalan omjer masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Za doručak narežite u jogurt jabuku i bananu te nasjeckajte tri oraha.

 

 • Slatki krumpir – batat  – Sadrži složene ugljikohidrate i vlakna, a to omogućuje postupno i polagano oslobađanje šećera te njegovu apsorpciju u krvotoku. Visok udio vlakana produljuje osjećaj sitosti.

 

 • Lan- – Laneno sjeme ima snažno antikancerogeno svojstvo, štiti od srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze, snižava kolesterol i visoki tlak.

 

 • Orasi- Orasi su pravi rudnik polinezasićenih masnih kiselina koje mogu poboljšati krvne lipide i pozitivno utjecati na druge faktore rizika koji potiču razvoj bolesti krvožilnog sustava.Protok krvi kroz žile poboljšavase u dijabetičara – žile se pravilno šire, a snaga unutarnje podstave žila se smanjuje. Također se snižava ukupni kolesterol i onaj loš (LDL).

 

 • Kikiriki maslac – omiljena grickalica idealna za dijabetičare. Kikiriki maslac ima zdrav udio 3 omega masnih kiselina. Odličan je večernji snack.

 

 • Tamna čokolada- Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.

LOŠA HRANA I NAPICI ZA ZDRAVLJE DIJABETIČARA

1. Izbjegavajte sol i hranu bogatu ovim začinom, jer je ista povezana s visokim krvnim tlakom, kolesterolom i stanjem srca. Dijabetičari ne bi smjeli uzimati više od 1,5 grama soli po danu.

2. Izbjegavate alkoholna pića u potpunosti jer su bogata šećerom.

3. Ne kupujte ni proizvode od voća poput džemova, voćnih sokova i kompota. Obično je riječ o hrani i tekućini visokog glikemijskog indeksa nakon čije će vam konzumacije naglo porast šećer u krvi.

4. Suzdržite se od konzumacije hrane napravljene od bijelog brašna poput tjestenine, kruha i riže.

5. Izbjegavajte jesti masnu hranu, kao i industrijske napravljene grickalice poput čipsa, keksi i slično.

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?