Kako kvalitetno provesti vrijeme u mirovini?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

 

 

Dobro je znano kako mnogim ljudima teško pada odlazak u mirovinu. Zašto? Pa upravo zato jer gube tu svoju poslovnu rutinu, društvo, kolege s posla, klijente… Stoga nije rijetko da osobe, već kad su u mirovini ustaju u otprilike isto vrijeme u koje su ustajali zbog posla.Međutim, na posao više ne moraju ići, pa se javlja problem što učiniti sa svim tim slobodnim vremenom koje im je tada dano na pregršt

Prvenstveno je bitno da način provođenja slobodnog vremena, osobi bude zanimljiv, a nikako dosadan. Također je bitno da je to nešto što osoba voli raditi, da se osjeća sretno provodeći na taj način svoje slobodno vrijeme i da ju nitko ne prisiljava na taj novo odabrani hobi. Isto tako, nije loše da se osoba prisjeti što je nekada voljela raditi, u mlađim danima, stoga ako je u fizičkoj i psihičkoj sposobnosti, mogla bi tako nešto nastaviti raditi i u starijim danima (npr. igranje šaha, kartanje s prijateljima, vožnja bicikla). U nastavku slijedi nekoliko mojih prijedloga i ideja kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme u mirovini.

 

REKREIRAJTE SE ZA DOBAR OSJEĆAJ

1.Stiglo nam je proljeće, uskoro će i ljeto. Stoga je moj prvi prijedlog za vas da popodne poslije ručka, nakon odmora, poslije jakog sunca oko 17 h, 18 h odete u šetnju na kakvih pola sata do sat vremena. Protegnut ćete noge, udahnuti svježi zrak te uživati u ljepotama prirode. Slobodno povedite nekoga sa sobom, pa poslije šetnje možete na sok ili sladoled, a ako ste pak ljubitelj fotografije, ponesite mobitel ili fotoaparat te uslikajte svo to divno proljetno cvijeće.

PRONAĐITE SVOJ HOBI I UŽIVAJTE!

2.Spominjali smo hobije. E pa, vrijeme je da sami sebi nabavite barem jedan hobi! To zaista može biti bilo što. Štrikanje, heklanje, igranje šaha, pčelarstvo, rješavanje križaljki, sudoku, izrada kućica za ptice, pravljenje kolača, slikanje, pisanje knjige, izrada nakita, lončarstvo, uzgoj cvijeća itd. Bitno je samo da vas ono što odaberete čini sretnima i da prilikom izvedbe tog hobija razvijate moždane stanice kako biste spriječili nastanak nekih bolesti koje su česte u starijoj dobi (npr. Alzheimerova demencija o kojoj ćemo još pisati).

 

OKRUŽITE SE DRAGIM OSOBAMA I DRUŽITE SE

3.Družite se s ljudima. Sada kada imate malo više slobodnog vremena, iskoristite ga da obnovite stara prijateljstva. Htjeli mi to priznati ili ne, no užurbani radni tempo ne dopušta nam da se viđamo sa svojom obitelji i prijateljima onoliko često koliko bismo mi željeli. Sada imate priliku više se uključiti u život ljudi koje volite. Ako možete, odite do svoje djece i iznenadite ih ručkom, a ako pak imate unuke, pričuvajte ih i olakšajte njihovim zaposlenim roditeljima barem jedno poslijepodne. Djeca jesu malena, no puno stvari pamte. Ako se budete igrali s njima kad su mali, ako im budete pjevali, učili ih brojati, oni će sve to zapamtiti i jedno dana kad budu odrasli s ponosom će se svima hvaliti kako su ih baka i djed mnogo toga naučili i igrali se s njima. A vama će, kad odrastu i kad budu svjesni što ste sve za njih učinili, biti jako zahvalni.

 

KOMUNIKACIJA KAO KLJUČ SRETNE LJUBAVI

4.Razgovarajte sa svojim bračnim partnerom, recite mu što volite kod njega, što vam smeta i tražite da i on vama kaže isto jer samo dobrom komunikacijom svoj brak možete održati na visokoj razini. Zapamtite da je komunikacija ključ sretne ljubavi. Također, prisjetite se svoje predivne mladosti, svojih početaka vaše ljubavi. Ako još uvijek čuvate ljubavna pisma koja ste si međusobno pisali, donesite ih pred stol i krenite ih čitati. Čitajte pisma na glas. No ne čitajte pismo koje ste vi napisali, već pismo koje je vama vaš partner/partnerica napisao/napisala. I obrnuto. Vidjet ćete kako ćete se automatski psihološki vratiti u ono predivno doba, početke vaše ljubavi. Vjerojatno će biti i suza radosnica. A past će zasigurno i pokoje „Volim te.“ te poljubac koji će vas ponovno podsjetiti zašto ste se tih davnih dana zaljubili baš u nju/njega.

 

KULTURNO SE UZDIŽITE

  1. I za kraj, s vremena na vrijeme, u redu je da se nagradite te barem jednom mjesečno odete u kazalište, kino ili na operu sa svojim bračnim partnerom/partnericom, prijateljem/prijateljicom ili pak sa sinom/kćeri. Zabavit ćete se, možda nasmijati ili naučiti nešto novo, a također ćete se družiti i komunicirati sa dragom vam osobom, a da niste kod kuće. Bit će to predivno novo iskustvo za vas, maleni izlet koji ćete još dugo pamtiti.

Dragi moji čitatelji, to je to od mojih prijedloga kako provesti svoje slobodno vrijeme u mirovini. Apeliram da isprobate barem 2 od ovih 5 savjeta i vidjet ćete, vjerujem, kako je zapravo biti u mirovini na neki način veliki blagoslov upravo zato jer vrijeme možete iskoristiti baš onako kako vi želite. Imate prijedloge, na vama je odabir. Želim vam puno sretnih trenutaka sa svojim boljim polovicama, djecom, unucima i prijateljima. Čitamo se uskoro. Do tada, lijep pozdrav.

 

 

 

Draženka D., Treća dob

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Beroš: Život mora ići dalje

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u srijedu navečer u HRT-ovom Dnevniku gdje je objasnio kada će Hrvatska proglasiti