10 velikih pogreški kojim možete zauvijek uništiti psihu djeteta

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Možda u nekom od ovih problema prepoznate sebe, ali neka vam to bude  škola da ovo ne radite svom djetetu.

Vjerovali ili ne, znanstveno je dokazano da su za veliki broj psihičkih problema odgovorne emocije i iskustva proživljena u djetinjstvu.

 

Sljedeći problemi direktna su posljedica roditeljskog ponašanja prema djeci, za koje vjerujemo da je normalno i uobičajeno!

 

1. Anksioznost, depresija i nedostatak nezavisnosti

Da li vaši roditelji ili vi spadate u “Roditelje helikoptere”? To su roditelji koji neprestano nadgledaju, proučavaju i kritiziraju život djeteta. Iako to rade iz dobre namjere, previše zaštite vodi do psiholoških problema. Ako vam je teško  donijeti odluku bez konzultacije sa roditeljima, vi ste upravo takvo odgajano dijete, smatraju psiholozi.

 

2. Štetne navike, zavisnost i ekstremni sportovi

Ukoliko roditelji stalno govore djeci da rade mnogo problema, oni će s vremenom zaključiti da bi svijet bio bolji bez njih. Rezultat su mladi ljudi koji nesvjesno traže put da unište sami sebe, obično kroz alkohol, pušenje, drogu ili ekstremne sportove.

 

3. Nesposobnost potpunog odmora i relaksacije

“Uozbilji se!”, “Ne glupiraj se okolo!”, “Ne mazi se!” Česte, ali veoma štetne rečenice upućene djeci. One kreiraju previše ozbiljne odrasle osobe, koje se nemogu opustiti, ne razumiju djecu i preziru djetinjaste ljude.

 

4. Nedostatak samopouzdanja, želja da se bude poput nekog drugog

Roditelji koji svoju djecu često uspoređuju sa “boljom” djecom dobit će previše samokritičnog tinejdžera, a zatim i odraslu osobu sa kompleksom niže vrijednosti. Oni u životu uvijek pokušavaju učintii nešto bolje, dok istovremeno mrze sebe jer nisu superiorni u odnosu na neku drugu osobu.

 

5. Teškoće u privatnom životu

Ako kao dijete dobivate instrukcije da nikome netreba vjerovati, logično je da ćete izrasti u osobu koja vjeruje da je svijet neprijateljski nastrojeno mjesto puno opasnih zamki, bez trunke dobrote.

image

6. Traženje roditelja u partneru

“Suviše si mali za to!” Savršen način da odgajite odraslo dijete. Ovakvo dijete vjerojatno će zauvijek ostati “suviše malo”, nezavisno i u partneru će tražiti roditelja da se o njemu smjesti.

7. Potiskivanje talenta, nedostatak inicijative, destruktivna zabava

Ako roditelj često koristi fraze poput “Nemoj meni  pametovati” ili “Prestani maštati”, odgajat će dijete koje nema svoje mišljenje, inicijativu niti sposobnost vodstva. Kad odrastu, ovakva djeca vrlo  često utapaju svoje ambicije i talente u alkoholu i opasnoj zabavi.prenosi

 

8. Zatvorenost i potiskivanje emocija

Djeca itekako primjećuju nedostatak emocija i osjetljivosti kod roditelja. Kad često slušaju kako treba prestati plakati ili žaliti se, djeca se zatvaraju u sebe. Ta potisnuta osjećanja mogu prerasti u psihosomatske poremećaje.

 

9. Teška depresija i osjećaj krivice

“Svega smo se odrekli da bi ti imao to!”, klasično nabijanje krivice koje preplavljuje dušu djeteta i rijetko nestaje. Isti efekat daju i prijetnje u vezi ocjena u školi – dijete je pod konstantnim stresom, što lako vodi u depresiju.

 

10. Neodgovornost i nezrelost

Postoji poseban tip previše zaštitnički nastrojenih roditelja, koji ne dozvoljavaju djeci da rade baš ništa. “Ne diraj mačku, ogrebati će te”, samo je jedan od primjera zastrašivanja djeteta da donese bilo kakvu odluku ili proba nešto novo. Uz ovakvo odrastanje, obavezno dolazi i pasivnost i neodgovornost, kao i nesamostalnost.

 

Pripazite !

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?