Znanstvenici njemačkog centra za neurodegenerativne bolesti (DZNE) identificirali su skupinu proteina koji pomažu u obnovi oštećenih živčanih stanica.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Njihova otkrića su iznesena u časopisu Neuron.
Opće je prihvaćeno da neuroni središnjeg živčanog sustava isključuju svoju sposobnost rasta kad im više ne treba; to se događa obično nakon što pronađu svoje ciljne stanice i uspostave sinapse. No, nedavna otkrića pokazuju da stare živčane stanice mogu ponovo rasti i popraviti oštećenja slična mladim neuronima. Temeljni mehanizmi ovog pomlađivanja otkriveni su u laboratorijskim studijama koje je vodio tim profesora Frank Bradkea na lokaciji DZNE u Bonnu zajedno sa znanstvenicima Sveučilišta u Bonnu.
“Zapravo, to je prilično iznenađujuće. To nikako nije stvar da mlade i odrasle živčane stanice dijele iste mehanizme”, rekao je Bradke. “Neuroni pokazuju snažan rast tijekom embrionalnog razvoja. Zrele živčane stanice, s druge strane, obično ne rastu i ne regeneriraju se. Naše istraživanje sada otkriva da iako je sposobnost rasta inhibirana u stanicama odraslih, neuroni zadržavaju sklonost za rast i regeneracija. ” Bradke i njegovi suradnici otkrili su da su određeni proteini koji pokreću rast mladih neurona presudni za ove procese. “Ovi proteini su ključni regulatori kompetencije rasta, bez obzira na razvojni stadij. Djeluju na potpornu strukturu stanice i na taj način pokreću dinamične procese koji su preduvjet za rast i regeneraciju”, rekao je neurobiolog.

Popravljanja oštećenih živčanih stanica

U stvari, neuroni pokazuju predispoziciju za rast tijekom embrineonalnog razvoja. U ovoj fazi formiraju dugačke projekcije (nazvane “aksoni”) kako bi se povezali i na taj način prenijeli signale. Međutim, sposobnost rasta i ponovnog razmnožavanja nakon ozljede smanjuje se kada živčani sustav dosegne stadij odrasle osobe. Samo neuroni “periferije”, npr. g. oni u rukama i nogama, zadržavaju naglašen potencijal popravljanja oštećenih veza. Međutim, ako su aksoni u leđnoj moždini prerezani, oni se ne rastu: Dakle, put živčanih impulsa ostaje poremećen. To može uzrokovati paralizu i druge ozbiljne nedostatke.

Posebna obitelj proteina

“Već se dugo vremena pitamo je li moguće reaktivirati procese koji se manifestiraju u ranoj fazi razvoja. To bi mogao biti način za pokretanje regeneracije odraslih neurona”, rekao je Sebastian Dupraz, postdoktorski istraživač u Bradkeovom laboratoriju i vodeći autor trenutne studije. Posljednjih godina bonski znanstvenici identificirali su različite čimbenike koji utječu na rast neurona. Određeni proteini – proteini iz porodice „kofilin / ADF“ – pokazali su se da igraju glavnu ulogu: Tijekom embrionalnog razvoja, ove molekule kontroliraju stvaranje staničnih izbočina koje se na kraju razvijaju u aksone. “U našem nedavnom istraživanju otkrili smo da upravo ti proteini pokreću rast i regeneraciju, također u neuronima odraslih”, rekao je Dupraz.

Molekularno otapanje

Znanstvenici su otkrili da rast i ponovni rast neurona potiče prometom aktinskih filamenata. Te molekule u obliku niza pripadaju molekularnom skelu koje ćeliji daje oblik i stabilnost. Proteini iz obitelji kofilin / ADF djelomično rastvaraju ovaj korset. Tek se tim raspadom struktura stanice može mijenjati – i tako se neuron može razvijati i regenerirati. “Pristup budućim regenerativnim intervencijama mogao bi biti ciljanje na aktin”, spominje DZNE znanstvenik Barbara Schaffran, još jedan vodeći autor trenutne studije.
Istraživači su promatrali ove procese u živčanim stanicama miševa i štakora. Ispitani neuroni pripadali su “dorzalnom korijenskom gangliju”. Ovo je snop neurona koji spaja leđnu moždinu s perifernim živčanim sustavom. Svaka tamo smještena stanica ima po dva aksona: središnji i periferni. Periferni akson može se regenerirati nakon oštećenja. Odavno je poznato da središnji akson također može ponovo rasti; ali samo ako je njegov periferni pandan prethodno oštećen. “Zašto je ovakav slijed još uvijek nije točno poznato”, rekao je Bradke. “To ćemo gledati u budućnosti.”

Doprinos temeljnim istraživanjima

Korak po korak, Bonski znanstvenici pokušavaju shvatiti zašto neuron raste i regenerira se. To je dugotrajan proces. Zbog toga Bradke smanjuje svoja očekivanja od brzog napretka u liječenju ozljeda leđne moždine. “Mi radimo istraživanje kako bismo postavili osnovu za buduće terapije. Ali nažalost, morate biti strpljivi dok se ne razviju novi pristupi liječenju. To je dug put”, rekao je.
Novak Ivan

Izvor priče:

Materijali koje je osigurao DZNE – Njemački centar za neurodegenerativne bolesti.

 

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?