KAKO ODABRATI NAJBOLJI MAGNEZIJ ZA VAŠE TIJELO

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Piše: Courtney Sperlazza za blog bulletproof

prevela : Javorka Yawourkee Jokic

Magnezij je jedan on najfascinantnijih mikronutrijenata. Utječe na sve, od vaše energije do funkcije mozga. Ali minerali više nisu tako dostupni kako su nekad bili. Zbog procesuiranja hrane i smanjenja minerala u tlu, nije čudno da je većina Amerikanaca u deficitu.

Pročitajte o njegovoj važnosti i kako odabrati najbolji suplement magnezija za vaše potrebe.

Što magnezij čini?

Vaše tijelo se snažno oslanja na magnezij za širok raspon funkcija. Ima važnu ulogu za:
– sintetiziranje proteina
– podržavanje DNK-a
– pomaganje kontrakcije i relaksacije mišića
– regulaciju šećera u krvi
– kontroli neurona

Našli ste se pred policom suplemenata, ispred hrpe različitih opcija. Ne samo da su tu različiti proizvođači i doziranja, nego su tu različite vrste magnezija koje rade različite stvari.

KOJI SUPLEMENT MAGNEZIJA TREBAM UZETI?
Ukoliko ste se odlučili suplementirati magnezij, morate najprije napraviti manju domaću zadaću.
Nisu svi suplementi magnezija napravljeni jednako.
Odredite na koji problem u vašem tijelu želite utjecati, onda ćete kratkom metodom pokušaja i pogrešaka pronaći najbolji suplement magnezija za sebe.
Dok to pokušavate odrediti, isprobavanje novih suplemenata magnezija i doza obavljajte dok ste kod kuće.
Ukoliko niste sigurni koji oblik je najbolji za vaš organizam ili ako eksperimentirate s doziranjem, mogli biste se suočiti sa problemima probave (npr. proljev).
Ovdje su najčešći oblici magnezija koje ćete naći na policama i načini kako rade u vašem tijelu.

MAGNEZIJ MALAT ZA ENERGIJU, BOLOVE U MIŠIĆIMA
Magnezij malat je najbolje uzimati ujutro. Sadrži malatnu kiselinu koja pomaže izgradnji stanica i korištenju energije. Umiruje bol u mišićima opuštanjem napetih područja, a pacijenti s fibromialgijom primjećuju poboljšanja nakon nekog vremena suplementiranja magnezij malatom.

MAGNEZIJ TREONAT ZA PAMĆENJE I MOZAK
Vaš mozak brzo apsorbira magnezij treonat koji podržava mozak i živčani sustav. Ne samo da pomaže učenju i zadržavanju informacija, on može prevenirati probleme pamćenja.

Magnezij treonat pomaže zaštiti mozga, posebno kod kognitivnog opadanja koje dolazi s godinama. U istraživanju na glodavcima pokazao je poboljšanje kod Alzheimerove bolesti.

MAGNEZIJ OKSID ZA ZATVOR

Ukoliko nemate redovitu stolicu, manje doze magnezij oksida tijekom dana podižu magnezij koji će pomoći održavanju probave. Ukoliko stolicu imate jednom ili više puta dnevno, pogledajte drugi oblik magnezija. Od svih oblika magnezija, magnezij oksid će najvjerojatnije izazvati proljev.
Imajući ovo u vidu, možete očekivati da on nije najbolji oblik za apsorbciju. Možete završiti s pretjeranim pražnjenjem pa je bolje podići razine magnezija drugim oblicima.

MAGNEZIJ CITRAT ZA OPUŠTANJE
Popularni suplement magnezija, Natural calm, sadrži magnezij citrat, zato što, kako ime sugerira, ima umirujući efekt. Promovira mentalnu i mišićnu relaksaciju, i smanjuje grčeve u mišićima.
Magnezij citrat ima bolju apsorpciju od magnezij oksida, ali i dalje može izazvati proljev. Počnite s manjim dozama i postupno povećavajte dozu kako bi našli svoje idealno doziranje.

MAGNEZIJ KLORID ZA BOLJU APSORPCIJU

Možete pronaći magnezij klorid, ulje u spreju za tijelo ili u kapima za uzimanje u vodi.
Ulje u spreju nije zapravo ulje, samo djeluje “uljano” jer je magnezij klorid alkalniji od vode.
Korištenjem magnezij spreja apsorbirate više magnezija putem kože.
Primjena putem kože je najbolja za osobe koje imaju problema s probavljanjem ili zadržavanjem minerala. Neki primjeri koji utječu ravnotežu minerala su smanjena želučana kiselina ili adrenalni umor.
Kada počnete sa suplementacijom, možete osjetiti peckanje nakon apliciranja. Kako se
nakupljaju zalihe magnezija, peckanje se sve manje osjeća. Ukoliko vam peckanje stvara probleme, možete ga isprati odmah nakon što se osuši. Toliko se brzo apsorbira.

MAGNEZIJ SULFAT (EPSOM SOL) ZA RELAKSACIJU MIŠIĆA I DETOKSIKACIJU
U lokalnim dućanima i ljekarnama, magnezij sulfat se nalazi u obliku vrećica epsom soli.
Dodavanjem u kupku, epsom sol ublažava bol u mišićima. Relaksirajuća kupka sa epsom soli izvlači toksine iz vaših pora.
Kupkom nećete nešto posebno apsorbirati magnezij, ali to nije razlog da zamijenite kupku kapsulama. Slobodno pospite epsom sol, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja i otklonite stres kupkom.
Neke osobe uzimaju magnezij sulfat oralno, ali vrlo lako se može dogoditi da se uzme previše. Veća je vjerojatnost proljeva nego same koristi od magnezija kada se proguta epsom sol.

MAGNEZIJ GLICINAT ZA SPAVANJE

Magnezij glicinat je jedan od oblika magnezija u kapsulama koji se najbolje apsorbiraju. Odličan je izbor ukoliko želite brzo podići razine magnezija, a posebno je dobar izbor ukoliko s drugim oblicima dobijete proljev.

Sadržaj glicina u kolagenu je razlog zbog kojeg mnoge osobe uzimaju žlicu kolagena prije spavanja. Magnezij se veže na glicin, umirujuću aminokiselinu koja vam pomaže spavati.

Ukoliko vam magnezij izaziva anksioznost ili ubrzan rad srca, možda imate manjak drugih minerala, poput natrija i kalija. Također su vam potrebne adekvatne razine B vitamina, bora, i ostalih minerala kako bi bili sigurni da apsorbirate adekvatnu količinu. Doktor funkcionalne medicine vam može testirati ove razine i pomoći dovođenju minerala u ravnotežu.

Ukratko, najbolji suplement magnezija je onaj koji je najbolji za vas. Naravno, prehranom također možete unijeti magnezij. Hrana bogata magnezijem uključuje špinat, avokado i tamnu čokoladu. Količina magnezija u hrani varira.

Suplementi magnezija su jeftini, dostupni i bitni za imati ga u svojim zalihama.

Ivan Novak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?