Za volontiranje nikad nije kasno

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Za volontiranje nikad nije kasno

Volontiranje je oblik nesebičnog pomaganja koji pozitivno utječe na društvo općenito. Prednosti volontiranja ne uživaju samo njegovi korisnici, nego ono uvelike pridonosi i kvaliteti života samih volontera. Osobe starije životne dobi imaju iznimno velik volonterski potencijal te ih stoga valja potaknuti na uključivanje u volonterske aktivnosti i pružiti im mogućnost aktivnog starenja.

Zakonom o volonterstvu (NN 22/2013) volontiranjem se smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit na način predviđen Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

Postoji više vrsta volontiranja. Kratkotrajno volontiranje obavlja se jednokratno ili povremeno u vremenski ograničenom trajanju. Dugotrajnim volontiranjem smatra se ono volontiranje koje volonter obavlja redovito i kontinuirano, na tjednoj osnovi u razdoblju od najmanje tri mjeseca bez prekida. Volontiranje u kriznim situacijama obavlja se u situacijama koje nalažu hitnost i u izvanrednim društvenim situacijama.

Volontiranje organizira organizator volontiranja koji utvrđuje potrebu za uključivanjem volontera, vrstu aktivnosti, odnosno usluga i način i postupke pružanja tih usluga, temeljem programa volontiranja. U nekim točno predviđenim okolnostima, organizator volontiranja i volonter dužni su sklopiti ugovor o volontiranju u pisanom obliku.

Odlučite li postati volonter, uzmite u obzir da osim preuzete obveze volontiranja, stječete i određena prava. Tako primjerice, između ostalog, imate pravo na prikladnu edukaciju s ciljem poboljšanja kvalitete obavljenih aktivnosti i pruženih usluga, na stručnu pomoć i podršku tijekom volontiranja, na naknadu ugovorenih troškova nastalih u vezi s volontiranjem, na primjerene i sigurne uvjete rada i zaštitnu opremu u skladu s naravi volonterskih aktivnosti, na dnevni odmor u ugovorenom trajanju te ono što nikako ne smije izostati pravo sudjelovanja u odlučivanju o pitanjima u vezi s volontiranjem sukladno mogućnostima organizatora volontiranja i obliku volontiranja. Ujedno, ako se iskažete u volonterskim aktivnostima, možete dobiti Državnu nagradu za volontiranje koja se dodjeljuje svake godine za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i druge volonterske aktivnosti.

Ipak, volontiranje treba razlikovati od pomaganja u svakodnevnim životnim situacijama. Zakon jasno propisuje što se smatra, a što ne smatra volontiranjem pa je tako propisano da se volontiranjem ne smatra obavljanje usluga ili aktivnosti koje su uobičajene u obiteljskim, prijateljskim ili susjedskim odnosima. Dakle, imate li starijeg susjeda kojem ponekad pomažete prenijeti stvari ili prošetati psa, ne može se reći da volontirate, ali je vaša dobra volja svakako dobar početak da svoj potencijal usmjerite na volonterske aktivnosti.

Ukoliko ste zainteresirani, preporučamo vam da sve što vas zanima potražite na internetskim stranicama jednog od volonterskih centara:
Volonterski centar Zagreb https://www.vcz.hr/
Volonterski centar Split https://www.vcst.info/
Volonterski centar Osijek https://vcos.hr/
Volonterski centar Rijeka http://www.volonterski-centar-ri.org/

Mag iur, Maja Jurić

Vijesti

Koja je to  jedna od 10 najčešćih bolesti?

OSTAVINSKI POSTUPAK

NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave