Vlažan zid zbog susjeda

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Pitanje: Kome da prijavim susjeda od čije mi bespravne dogradnje već nekoliko godina na više mjesta vlaži zid male dvokatnice, što stalno moram popravljati, a kako sam umirovljenica, to ugrožava moje zdravlje i standard? (B.H., Medulin)

Odgovor: Ukoliko smatrate da je Vaš susjed počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, možete uputiti kaznenu prijavu policiji ili državnom odvjetništvu na čijem području se kuće nalaze. Radilo bi se o postupanju po čl. 215. Kaznenog zakona. Među­tim važno je istaknuti da se kazneni postupak vodi ukoliko se radi o opasnosti za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega pa je upitno da li bi se vodio kazneni postupak ili ne. Bez obzira na to preporučujem da pisanim putem upozorite susjeda i vlasnika bespravno dograđene kuće tako da u pisanom upozorenju tražite prije svega od vlasnika da otkloni problem i sanira Vašu štetu i otkloni njezin uzrok, i to u nekom roku, vjerojatno bi to bilo odmah. Ukoliko on ne postupi, ostaje Vam jedino sudski postupak u kojem možete prvo tražiti izdavanje hitne mjere kojom bi se zaustavila šteta na način da to učini susjed vlasnik ili treća osoba na njegov trošak. Nakon toga morate vodi­ti odvojenu parnicu zbog naknade štete. Parnicu svakako morate voditi ukoliko susjed dobrovoljno ne sanira štetu i podmiri troškove, jer se to pitanje ne rješava u kaznenim postupcima.

Ukoliko smatrate da je susjedova građevina dograđena protivno zakonu odnosno bez valja­ne dozvole za gradnju ili je smještaj građevine na manjoj udaljenosti od Vaše građevine ili granice građevne čestice, isto možete prijaviti građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata.(Glas umirovljenika)

 

PRAVNI SAVJETI

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?