Uz naplatu ulaznica Botanički vrt otvara vrata 15. ožujka

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Botanički vrt prekinuo je tradiciju dužu od stoljeća. Od ove sezone počet će s naplaćivanjem ulaznica. U nepovoljnu financijsku situaciju dovela ih je pandemija i štete uzrokovane potresima. Ističu da će cijena za građane biti simbolična.

Botanički vrt osnovan je 1889. godine. Imao je svoje uspone i padove, posebno u doba dvaju svjetskih ratova kada je bio privremeno zatvoren. Oporavljao se od ekonomskih kriza, obnavljao se nakon bombardiranja. Ulaznica nikad nije naplaćivana. No, to će se promijeniti ove 2021. godine što je izazvalo negativne reakcije.

Međutim, prodekanica PMF-a za međunarodnu suradnju Martina Jakovčićističe da su u teškoj financijskoj situaciji i da će cijena biti simbolična.

– 10 kuna za odrasle, 5 kuna za djecu, umirovljenike ili varijanta godišnje ulaznice od 300 kuna za odrasle, 150 kuna za djecu. Ja to neću uspoređivati s cijenom kave, ali ako često dolazite, to vam je otprilike za godišnju ulaznicu kuna i pol dnevno.

Troškovi koji ih pritišću ne mogu se više pokrivati, a potresi su oštetili vrt i nema objekta koji nije stradao.

– Od kuće, uprave, zavoda, staklenici su se rastresli. Jedino je dobro prošao paviljon koji je drvena konstrukcija. Šteta je velika, imamo curenja, krovove, dimnjake, fontana nam je dva puta pukla pa treba i to sanirati – izjavio je voditelj vrta Vanja Stamenković.prenosi

Za hladni pogon, i bez saniranja ovih šteta, kaže Stamenković, treba najmanje milijun kuna i dodaje – većina vrtova u Europi ulaznicu naplaćuje.

– Naplata ulaza je normalna stvar s kojom nećete pokriti ogromne troškove, to je potpuno jasno. Imamo puno mikro troškova koje možemo samostalno financirati. Uostalom, botanički vrtovi su muzeji na otvorenom pa kad idete u muzeje, platite ulaznicu.

Botanički vrt ove sezone, svoja će vrata otvoriti malo ranije nego inače – 15. ožujka

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?