UVJETI ZA ODLAZAK U PRIJEVREMENU MIROVINU

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Imate 60 godina i 35 godina radnog staža, te naravno ste osiguranik, pa imate i pravo prijevremenu starosnu mirovinu. U hrvatskoj i dalje žene imaju nešto povoljnije uvjete za ulazak u prijevremenu starosnu mirovinu. U siječnju, točnije od prvog siječnja 2037. godine. Starosna dob za odlazak u mirovinu, će se povećavati za svaka tri mjeseca, tako da 1.siječnja 2038. imate pravo na prijevremenu starosnu mirovinu kada navršite 62 godine, te imate 35 godina radnog staža.

Odlazak u mirovinu nekada i za koju godinu u budućnosti

Dosta se toga promijenilo i u odnosu na prijašnje godine. Tako je npr. 2014. osiguranik u prijevremenu starosnu mirovinu mogao sa 56 navršenih godina i 31 godinom radnog staža. 2016. godine ste mogli u mirovinu sa 56 godina i 6 mjeseci starosti i sa navršenom 31 godinom i 6 mjeseci staža. Ove godine 2018. možete u mirovinu prijevremenu starosnu, ukoliko imate 57 godina i ostvarenih 32 godine rada. Godine 2021. za ostvarivanje tog prava trebat ćete imati 57 godina i 9 mjeseci, a staž će vam trebati biti u trajanju od 32 godine i 9 mjeseci. 2024, godine za prijevremenu starosnu mirovinu trebate imati 58 godina i 6 mjeseci, navršenih, i staž od 33 godine i 6 mjeseci. 2028. godine potrebno će za tadašnje umirovljenike imati 59 godina i 6 mjeseci, sa odrađenih 34 godine i 6 mjeseci staža. A u pravo na prijevremenu starosnu mirovinu, osiguranik 2030. godine će ostvariti sa navršenih 60 godina i 35 godina odrađenog staža.

Također je važno napomenuti da se mirovina naravno smanjuje, ukoliko je broj godina u kojem ste ostvarili prijevremenu mirovinu manji. Tako ako imate samo navršenih 35 godina mirovinskog staža, biti će umanjena za 0.35 %, a ako imate 40 godine mirovinskog staža umanjena će biti za 0.10 %. Ako ste žena koja ima 2018. godine 33 godine mirovinskog staža, umanjit će vam se mirovina za 0.34 %, dok se 2019. godine mirovinski staž povisuje na 33 godine i tri mjeseca za isto smanjivanje od 0.34 %. A svakom sljedećom godinom podaci će podlijegati zakonu i tako će se obrađivati.

Pravo na prijevremenu mirOvinu imaju i ljudi koji su bez posla ostali, jer im je poslodavac objavio stečaj. Uvjeti starosne dobi i dobi mirovinskog staža ostaju isti. Odnosno za muškarce u 2018. je to sa njihovih navršenih 60 godina i 35 godina staža, a za žene sa 57 navršenih godina i 32 godine staža. Osiguranik također u slučaju stečaja, tj. nakon prestanka osiguranja koje je stečaj prouzročio, neprekidno biti dvije godine prijavljen u nadležnoj službi za zapošljavanje. Pravo na prijevremenu mirovinu tako ostvaruju samo oni osiguranici koji su se na dan za priznavanje prava na uvjete za dobivanje mirovine, odjavili iz evidencije službe za zapošljavanje, a tamo su se prijavili odmah po proglašenju stečaja svoga poslodavca, i u evidenciji proveli 2 godine.

Pravo na starosnu ili prijevremenu mirovinu ima svaki osiguranik, tek nakon prestanka osiguranja, tj. radnog odnosa ili obavljanja poljoprivredne ili obrtničke djelatnosti. Kada se podnese zahtjev za mirovinom, a osoba je trenutno nezaposlena, pravo se obračunava od datuma prestanka radnoga odnosa i to ukoliko je taj zahtjev podnesen unutar 6 mjeseci nakon završetka radnog odnosa.

Vezane vijesti:

Kada zakon nije na tvojoj strani

Tko u europi ima najkompliciraniji mirovinski sustav

Soda bikarbona i ocat protiv gljivica na noktima

Besplatni izračun mirovina

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?