Prodaja nekretnine u suvlasništvu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Pitanje: Suvlasnik sam kuće zajedno s kćerkom koja živi u inozemstvu, i tako smo upisani u gruntovnici. Nitko ne živi u toj kući, ona nije podijeljena među nama, ali ja snosim sve troškove i režije. S kćerkom se ne mogu nikako dogovoriti u vezi s kućom, ona rijetko dolazi u Hrvatsku i nije uopće zainteresirana za to, slabo komuniciramo. Meni je to veliki teret jer sam u visokim godinama, a i financij­ski mi je sve teže. Htio bih da se to proda, ali ne mogu dobiti kćerkin pristanak. Što mogu učiniti? (I.Z., Slavonski Brod)

Odgovor: Kod suvlasništva nekretnine suvlasnici bi trebali nastojati postići dogovor oko upravljanja i raspolaganja nekretninom sukladno ovlastima koja im pripadaju, a raz­mjerno visini suvlasničkih dijelova. Budući da Vi navodite kako takvog dogovora nema, a željeli biste prodati kuću, mislim da bi trebali pokrenuti diobu suvlasništva civilnom dio­bom odnosno prodajom i podjelom novca od prodaje kuće. Taj postupak vodi se na sudu, a prije pokretanja sudskog postupka potrebno je utvrditi da se suvlasnici ne mogu dogovoriti i da fizička dioba na dva odgovarajuća dijela nije moguća, te s tim dokazima zatražiti da sud proda kuću, odnosno tako podijeli su­vlasništvo.

Naravno da bi vaša dioba suvlasništva sporazumnom prodajom i podjelom novca od prodaje, sukladno vašim suvlasničkim udjelima, bila za vas oboje najisplativija. Na­ime u sudskom postupku imat ćete priličnih troškova i zasigurno nećete dobiti cijenu koju bi dobili uobičajenom prodajom, dakle znat­no manje novca, a i sam postupak traje. Ali ako dogovora nema i ne može biti, ovo na kraju ostaje jedini način prodaje nekretnine u suvlasništvu.(Glas umirovljenika)

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?