UVJETI ZA BESPLATAN SMJEŠTAJ U DOMOVIMA ZA STARIJE

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Zaista malo stvari je u životu besplatno, a kad je i besplatno, onda to dobijete na temelju vašeg izrazito lošeg socijalnog statusa. Tako bi na najjednostavniji način mogli opisati politiku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u plaćanju smještaja u domovima za starije osobe.

Dakle, država u cijelosti podmiruje troškove smještaja u domovima za starije u Hrvatskoj samo za 648 korisnika, uz uvjet da se nekome u potpunosti podmiruju troškovi smještaja u domu je rješenje centra za socijalnu skrb, i to kad korisnici nemaju apsolutno nikakvih financijskih mogućnosti plaćanja smještaja u domu za starije.

 

Besplatni smještaj u državnim i županijskim domovima za starije i nemoćne osobe za 1.500 korisnika

 

Naime, postoje još dvije dodatne opcije za sufinanciranje smještaja u domu, a za koja korisnik jednako tako mora imati rješenje centra za socijalnu skrb. Opcija je da korisnik plaća dom cijelom svojom mirovinom, a ukoliko nema dovoljni financijskih sredstava za pokriti cijeli iznos, ostatak podmiruje država. Ili druga opcija je ta da troškove razlike smještaja snose članovi obitelji ili uzdržavatelji.

U Hrvatskim državnim domovima, država u cijelosti podmiruje troškove smještaja za samo šest korisnika, 42 korisnika dijelom plaćaju smještaj dok im ostatak do punog iznosa podmiruje država, a za tri korisnika smještaj plaćaju članovi obitelji i država.

 

KAKO SE PRIJAVITI U DOM ZA STARIJE – DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA SMJEŠTAJ U DOM

 

Iako je u županijskim domovima za starije osobe, situacija nešto bolja, njima država u cijelosti podmiruje troškove smještaja za 368 korisnika, 853 korisnika plaćaju sami uz sufinanciranje od strane države, dok za 59 korisnika plaćaju članovi obitelji i država.

U privatnim domovima za starije, država plaća u potpunosti troškove smještaja za 274 korisnika, 246 korisnika plaćaju sami uz sufinanciranje države, dok za 9 korisnika plaćaju članovi obitelji i država.

 

NAJBOLJI IZBOR DOMOVA ZA STARIJE – SIGURNOST, STRUČNA PODRŠKA, NJEGA

 

Kada sve stavimo na papir, država financira u potpunosti ili sufinancira smještaj za ukupno 1.860 osoba, što je 7,44 posto od otprilike 25.000 mjesta koliko ih ima u svim domovima u Hrvatskoj. Kriteriji za sufinanciranje smještaja, očito su previsoki, obzirom da je prosječna mirovina samo 2.523 kuna, a smještaj u “društveni” dom od 3-3,5 tisuća kuna, zaista je kranje vrijeme za preispitati postojeće uvjete.

Kada sagledamo sve uvjete koje trebamo zadovoljiti oko sufinanciranja smještaja u domu za starije, te situaciju koja nas okružuje, sramotno je da djeca i starci prolaze nezamijećeno, dok kriminalci, lopovi i ubojice sve to u zatvoru imaju plaćeno iz državnog proračuna.

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?