Uvjeti za besplatan smještaj u domovima za stare – Evo koliko korisnika dobiva potpunu subvenciju

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

pexels-cottonbro-smještaj u dom

 

Država u potpunosti podmiruje troškove smještaja u domove za starije u Hrvatskoj samo za 648 korisnika, kako je Glasu umirovljenika odgovorilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Uvjet da se nekome u potpunosti podmiruju troškovi smještaja u domu je rješenje centra za socijalnu skrb, i to kad korisnici nemaju nikakvih financijskih mogućnosti plaćanja postelje u domu.

Rijetko što u životu je besplatno, a kad je i besplatno, onda to dobijete na temelju vašeg lošeg socijalnog statusa. Tim riječima bi mogli opisati politiku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u plaćanju smještaja u domovima za starije osobe, piše Glas umirovljenika.

Također, postoje još dvije dodatne mogućnosti za sufinanciranje smještaja u domu, a za koja korisnik također mora imati rješenje centra za socijalnu skrb. Prva opcija je da korisnik plaća dom cijelom svojom mirovinom, a ako nema financijskih mogućnosti pokriti cijeli iznos, ostatak podmiruje država. Druga opcija je da troškove razlike smještaja snose članovi obitelji ili uzdržavatelji.

Tako u državnim domovima država u cijelosti podmiruje troškove smještaja za samo šest korisnika, 42 korisnika dijelom plaćaju smještaj dok im ostatak do punog iznosa podmiruje država, a za tri korisnika smještaj plaćaju članovi obitelji i država.

U nedržavnim, decentraliziranim, odnosno županijskim domovima za starije osobe država u cijelosti podmiruje troškove smještaja za 368 korisnika, 853 korisnika plaćaju sami uz sufinanciranje od strane države, dok za 59 korisnika plaćaju članovi obitelji i država.

U nedržavnim, preostalim domovima (privatni?) država plaća u potpunosti troškove smještaja za 274 korisnika, 246 korisnika plaćaju sami uz sufinanciranje države, dok za 9 korisnika plaćaju članovi obitelji i država.

Kad se sve zbroji, država financira u potpunosti ili sufinancira smještaj za ukupno 1.860 osoba, što je 7,44 posto od otprilike 25.000 mjesta koliko ih ima u svim domovima u Hrvatskoj. Očito su kriteriji prestrogi, jer u uvjetima kad je prosječna mirovina samo 2.523 kuna, a smještaj u “društveni” dom od 3-3,5 tisuća kuna, doista je potrebno preispitati postojeće uvjete.

Osvrnemo li se na sve uvjete koje trebamo zadovoljiti oko sufinanciranja smještaja u domu za starije, te situaciju koja nas okružuje, nevjerojatno je da djeca i starci prolaze neprimjetno, dok s druge strane kriminalci, lopovi i ubojice sve to u zatvoru imaju plaćeno iz državnog proračuna, i ne moraju biti socijalni slučaj.

 

 

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Darivanje u domu za starije

Na inicijativu Ante Mandića predsjednika SUH-a podružni­ce Konavle i Marijane Čagalj-Pejdar predsjednice povjereništva sindikata

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?