Uvesti porezne olakšice za poslodavce koje zapošljavaju umirovljenike?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

Sve duži očekivani vijek trajanja i bolje zdravlje u starosti veliki su uspjesi i predstavljaju potencijal u smislu radne snage, kvalifikacije i iskustva koje društvo treba produktivno iskoristiti. Iskustvo sa takvim “aktivnim starenjem” pokazuje da starije osobe koje su integrirane u društvo vode kvalitetniji život i žive duže u boljem zdravlju.

U suprotnom, starije osobe su u osjetljivom položaju u smislu opasnosti od izolacije i isključivanja kako kroz ekonomsku, tako i društvenu i socijalnu participaciju. Potencijalne prepreke za ravnopravno društveno sudjelovanje starijih osoba uključuju i siromaštvo, loše zdravlje, niski nivo obrazovanja, nedostatak prijevoza, niske mirovine, pristupa uslugama, zlostavljanje te diskriminacija po osnovi starosnog doba.

Sukladno tome, želim da se razmotri jedna važna stavka i da se otvori pitanje kroz smanjenje poreznih olakšica za poslodavce pri zaposlenju umirovljenika za povremene poslove, na 18%, upravo kakav status imaju studenti jer veliki interes za to itekako postoji. Da, mnogi su zaslužili bolju mirovinu, to svakako. Nažalost ova nije dostojna za život mnogima. I tako opet mnogi su u potrazi za poslom..opet. I treba im to omogućiti. Mi im to omogućavamo, ali tražimo i podršku za poslodavce kao i za starije.

 

Kažu da je sve starija Hrvatska uteg na tržištu rada. To se može promijeniti ali nitko ne mari za nove  razvojne ekonomske politike! Pa dragi  moji, jel nama uopće treba mirovina? Ova bijedna i mizarna…

Dobar stari Chomsky kaže: Na svakom mjestu, od narodne kulture do propagandnog sistema, postoji stalni pritisak koji želi dati ljudima osjećaj bespomoćnosti, te da je njihova jedina uloga da odobre odluke i da konzumiraju.

Zapamtite da  mi uopće nismo bespomoćni. Možemo napraviti puno.

 

Olakšana ekonomska i društvena participacija je vrlo važan element cjelokupne strategije uspješne integracije starijih osoba kao i punjenju državne blagajne. Kada već postoje tolike migracije radno sposobnog, mlađeg stanovništva i pad broja živorođenih  i još uvijek nemate rješenja za za kreiranje stabilne makroekonomske politike,  postoje mnogi 50 i stariji koji žele i mogu raditi! . žive na rubu siromaštva a mnogi i u siromaštvu. Nađite privremena rješenja! Do 2050.godine Hrvatska će imati najstarije stanovništo u Europi. Što se čeka? Pitate li se kako će se mirovinski sustav tada održati ako je  već sada neodrživ?

 

Ne žele vas zaposliti jer ste prestari? Evo na koju se adresu trebate požaliti

Jeste li znali da je na Islandu više od 50 posto starijih od 64 godine radno aktivno? Ta zemlja, ako je suditi po statističkim podacima, ponajviše brine o položaju populacije u zlatnoj dobi na tržištu rada, a slijede je Japan, Novi Zeland, SAD, Norveška, Australija, Kanada…

Nas na tom popisu, već ste i sami zaključili, nema. Hrvatska se, posebice nakon gospodarske krize, bori s nezaposlenošću općenito, te se većina mjera vezanih uz tržište rada veže uz zapošljavanje mladih koji i unatoč tim mjerama iz mjeseca u mjesec napuštaju svoje domove i odlaze po posao u inozemstvu. U toj politici usmjerenoj na demografsku obnovu, starija populacija gotovo da je izgubila svog predstavnika u izvršnim vlastima.

A Hrvatska istina je, moramo se složiti, dobna diskriminacija na tržištu rada. Velik broj poslodavaca već u oglasu ograničava dob budućeg zaposlenika. Ako niste znali, adresa na koju se trebate obratiti ukoliko ste se i sami suočili s ovakvom vrstom diskriminacije jest ona pučkog pravobranitelja. Pučki pravobranitelj, naime, jednom godišnje pred Hrvatskim saborom podnosi izvješće, kojim, među ostalim, iznosi podatak o broju pritužbi građana zbog dobne diskriminacije. Primjerice, 2013. godinu obilježio je velik porast takvih pritužbi. Sve to barem donekle utječe na otvaranje ove teme u javnom medijskom prostoru. To, naravno nije dovoljno i često ne vodi konkretnim rješenjima.

Ipak, ponekad je dokazivanje diskriminacije lakše zbog pisanog traga, pa je tako iste te 2013. godine Hrvatska dobila prvu pravomoćnu presudu o dobnoj diskriminaciji. Naime, tada je okončana parnica u kojoj je tužitelju dosuđena naknada štete zbog diskriminacije pri zapošljavanju po osnovi dobi, jer mu je pisanim putem priopćeno da je za posao prestar.

Upravo zato smo osnovali 1. Hrvatski umirovljenički servis.

Umirovljenički servis je djelatnost Nacionalnog medija Treće dobi putem koje se posreduje i omogućuje privremeno ili povremeno zapošljavanje 50+ te umirovljenicima u Republici Hrvatskoj.

 

Mi radimo pozitivne promjene jer to želimo i možemo!

 

 

 

Amazonka

 

 

 

Tags:zapošljavanje starijih od 50 godina, zapošljavanje umirovljenika

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?