JEDNA OD NAJLJUĆIH BORBI IZMEĐU ŠKORE I KOLINDE:Za koga biste glasali?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Posljednjih se nekoliko tjedana, potpuno logično, uvelike raspravlja o predsjedničkim izborima, a najveći dio priče sveo se na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru.

Legitimna je to rasprava budući da ovaj dvojac ‘puca’ na isti krug birača te će se oko toga zapravo i voditi najveća borba, barem kada je riječ o prvom krugu prosinačkih izbora. U toj neizvjesnoj borbi, vrlo je značajna potpora branitelja i generala, koji se zasad nisu do kraja očitovali, ali je podjela u tom dijelu biračkog bazena evidentna. Podjele međutim, nisu prisutne samo među braniteljskom populacijom, kada je o izborima riječ. Vrlo je bitno koga će podržati crkveni poglavari, a upravo od njih stižu priče o podjeli. Predsjednica je u posljednje vrijeme sve češće na susretima s crkvenim poglavarima pa je tako primjerice, proteklog tjedna bila na misi u Trilju, a zatim u Jelenju. Nije nikakva tajna da je na prošlim izborima mnoštvo crkvenih poglavara stalo uz predsjednicu, podržali su je tada i branitelji, a ona je bila omiljena gošća njihova čuvenog šatora u Savskoj.

No na predstojećim izborima situacija će biti nešto drugačija. Iza predsjednice stoji HDZ., ali onaj Plenkovićev koji se konzervativcima, ali i crkvenim poglavarima zamjerio nizom poteza, između ostaloga ne treba zaboraviti ratifikaciju Istanbulske konvencije zbog koje je pred HDZ-ovim prozorima defilirala vojska naroda, mahom vjernika.prenosi


S druge strane, Škoro u ovu borbu ulazi s pozornice, kao čovjek koji je opjevao vjeru, ljubav prema domovini, on je čovjek koji se ne libi progovarati o tim temama, iako su njegovom timu itekako svjesni da to nije dovoljno za pobjedu na izborima. Svjesno su na svoju stranu pridobili dio svećenstva, a time i dio konzervativnih birača te vjernika, ljudi koji su prije pet godina euforično progovarali o predsjednici.

U njegovu timu može se čuti kako nemaju namjeru stavljati naglasak isključivo na potporu svećenika i biskupa, njima je bitna potpora naroda, odnosno vjernika te će na tome i inzistirati. U HDZ-u pak, drže da zahvaljujući Stierovu angažmanu, mogu doprijeti do crkvenih poglavara, a uz njihovu pomoć  i do vjernika. Osim toga valja napomenuti da je Stier, za razliku od šefa stranke Plenkovića, bio taj koji se usprotivio ratifikaciji Konvencije.

 

 

Bilo kako bilo, podjela je vidljiva, a kome će na kraju prijeći više podijeljenih, ostaje za vidjeti.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave