U kolicima htio ući u tramvaj, ZET-ovci mu nisu htjeli pomoći

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

U ponedjeljak prijepodne kako izvještava Jutarnji list, njihov fotoreporter zabilježio je kamerom incident na Trgu bana Josipa Jelačića.

Na snimci se može vidjeti, kako čovjek u invalidskim kolicima pokušava ući u tramvaj na Trgu, ali ne može, uzalud pokušava uvjeriti vozačicu tramvaja da mu spusti invalidsku rampu, ali ona jednostavno ne reagira na zamolbe.

„Alo, alo, čiji je ovo posao?! Jeste spustili rampu…?“ raspravlja čovjek u invalidskim kolicima s vozačicom i još jednim djelatnikom ZET-a na ulazu tramvaja. Njihove reakcije nisu snimljene, ali je iz videa jasno da nisu baš pohitali invalidu pružiti pomoć, iako je dužnost i obaveza vozača ZET-a, no ako i nije, stvar kulture i pristojnosti, da putniku u invalidskim kolicima spusti rampu na ulazuu tramvaj kako bi mogao ući. Potrebno je samo povući ručicu kojom se rampa otvara i spušta na pod. U ovom slučaju, iz nepoznatog razloga, pomoć vozačice i još jednog djelatnika ZET-a je odbijena, a putniku u invalidskim kolicima pomogli su putnici

„Evo, ovdje je rampa, samo ručicu potegneš“ objašnjava u videu gospodin u invalidskim kolicima, putnicima koji su mislili da je za spuštanje rampe potreban poseban ključ ili alat koji ima samo vozač.

Snimku ovog događaja fotoreportera Damjana Tadića iz jutarnjeg lista poslali su u ZET i zatražili očitovanje, te odgovor ZET-a prenijeli u cijelosti.

„Izražavamo žaljenje i upućujemo ispriku zbog situacije koja nas je neugodno iznenadila. Zagrebački električni tramvaj njeguje korektnu suradnju s najosjetljivijim korisničkim skupinama, odnosno osobama s invaliditetom. Upoznati smo s događajem jer nam se telefonskim putem naš sugrađanin i izravno obratio  te smo žurno pokrenuli interni postupak kojim se utvrđuju okolnosti, a shodno tome poduzimaju i odgovarajuće mjere. Prometno osoblje koristi svu opremu na vozilima, a svakodnevno se pruža asistencija i putnicima koji za ulazak koriste rampe te ćemo aktivirati raspoložive mehanizme kako se slične situacije ne bi ponovile“ odgovorili su.

U svijetu je trenutno relativno velik broj osoba s invaliditetom i te osobe svakodnevno sudjeluju  u  prometu.  U  urbanim  sredinama  broj  ljudi  je  veći  pa  je  tako  i  više  osoba  s invaliditetom.  Svaka  osoba  zbog  nekog  razloga  ima  potrebu  sudjelovati  u  prometu  pa zbog toga prometni sustav mora biti spreman omogućiti svakoj osobi sudjelovanje u svim granama prometa.  Prometni  sustav  mora  biti  prilagođen  mogućnostima  osoba  s  invaliditetom, pogotovo javni prijevoz u urbanim sredinama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?