TRI MINISTRA U MANJE OD ČETIRI GODINE – TO JE DOKAZ DA ZA UMIROVLJENIKE NIJE NAPRAVLJENO NIŠTA! A EVO STIŽE I HRELJA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

TRI MINISTRA U MANJE OD ČETIRI GODINE – TO JE DOKAZ DA ZA UMIROVLJENIKE NIJE NAPRAVLJENO NIŠTA! A EVO STIŽE I HRELJA..

 

Raspisani su parlamentarni izbori nakon nepune četiri godine mandata ove vlade u kojem su se samo na čelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava promijenila tri ministra. Krenulo se s Tomislavom Ćorićem, nastavilo s Markom Pavićem, a završilo s Josipom Aladrovićem.


Kako je moguće da jedan tako velik sustav bude održiv, a kamo li uspješan uz tako česte promjene čelnih osoba? Mi smatramo – nikako, te držimo da je upravo to dokaz da za hrvatske umirovljenike tijekom mandata ove vlade nije učinjeno ništa.


Prisjetimo se sada kako su izgledale te nepune četiri godine, gotovo da možemo reći tri i pol. Na početku, ministar je Tomislav Ćorić. Za vrijeme njegova mandata javnim prostorom počinje dominirati tema o odlasku u mirovinu sa 67 godina.

Vladajući se opravdavaju kako je riječ o nečem naslijeđenom od SDP-a. Za osam mjeseci to više nije Ćorićeva briga, jer odlazi iz ministarstva, a zamijenjuje ga Marko Pavić, koji će tu ostati čak dvije godine.

Pred istek tih dviju godina Pavić je u priličnom sukobu sa sindikalistima, koji u to vrijeme prikupljaju, pa i prebrojavaju potpise za održavanje referenduma protiv povećanja dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina. Predsjednik Vlade Andrej Plenković prebacuje Pavića u drugo ministarstvo, a na čelo ovoga postavlja Josipa Aladrovića. Aladrović je na toj poziciji nepunih godinu dana i zapravo se nema nešto posebno za izdvojiti iz njegovog mandata. Svi oni kradu naših 5% iz 2.stupa koji možemo uzeti kad umremo a dotad će i smanjiti mirovine!

Evo i Hrelje: “Rekao sam kolegama iz SDP-a da sam spreman prihvatiti izazov izvršne vlasti samo kako bi riješio ove stvari, posebno tu mislim na obiteljske mirovine. Naravno, ako se oni s time slažu. Mi o tome razgovaramo, a ja imam jasan cilj što ćemo napraviti u tom mandatu. Onda bih mogao reći – najžešći problemi mirovinskog sustava su riješeni”, rekao je Hrelja još u rujnu 2019. godine.

Sve u svemu, kad se podvuče crta ovaj trojac nije napravio ništa, a posebno nisu napravili ništa za hrvatske umirovljenike. Jedino što je za njih učinjeno rezultat je pritiska građana. Konkretno, do promjene Zakona o mirovinskom osiguranju došlo je temeljem spomenute referendumske inicijative, dok su nedavno povećanje dohodovnog imovinskog cenzusa na osnovi kojeg se određuje za koga će država plaćati dopunsko osiguranje izborili Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske.

Sociologinja Sandra Vukušić

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica