TKO KOGA FARBA – Zašto bježimo iz drugog stupa?!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Znate li koliko novih umirovljenika bježi iz drugog stupa i zašto? Znate li koliko ih ostaje u drugom stupu i zašto? Vjerojatno vas drugi stup pretjerano ne zanima, jer je mali broj umirovljenika koji primaju mirovine iz oba mirovinska stupa, a većina mlađih ljudi je povjerovala da je to privatna mirovinska štednja koju vam država želi ukrasti.

     Teško je u par riječi objasniti zbog čega je drugi stup kakav je uvela Hrvatska po nalogu Svjetske banke apsolutni promašaj, ali vjerujte nam na riječ jer takav drugi stup nemaju zapadnoeuropske zemlje, a postsocijalističke zemlje koje su ga uvele, gotovo sve su ga do danas ukinule, transformirale u dobrovoljni ili barem smanjile izdvajanja.

     Hajdemo pričati samo o onima koji se sada umirovljuju, pa dobiju ponudu od Hanfe žele li isplatu mirovine samo iz prvog javnog stupa ili iz oba, javnog i„privatnog”. Naravno, na svoju adresu dobiju računice koliko bi im bila mirovina iz svake od varijanti. I što onda oni izaberu? Većina bira povratak u prvi mirovinski stup, jer im je takva mirovina obično povoljnija, zato jer se isplata mirovine iz oba stupa isplati samo onima koji su imali za radnog staža ekstremno visoke plaće. To je prava istina.

Državne ili bankarske institucije?

      No, iako je Regos državna agencija za vođenje registracije osiguranika i trebala bi zastupati interese osiguranika i države, i tamo su glavni igrači bankari, pa kad treba objasniti zašto 61 posto svih novih umirovljenih odlazi natrag u prvi javni stup, oni tvrde da je to zato što je dodatak na mirovinu za one koji idu u prvi stup veći, čak 27 posto, a za one koji idu u drugi stup samo 20 posto.

     Ma nije tako, gospodo lažovi. Oni koji su ulagali svih 20 posto mirovinskog doprinosa za cijelo vrijeme rada u prvi stup, dobiju 27 posto dodatka kao dio mirovine, a ovi koji su četvrtinu mirovinskog doprinosa ula­gali u drugi stup, naravno da dobiju manje. Pomiješali ovi iz Regosa uzrok i posljedicu ili naprosto navijaju za drugi stup i bankare.

 

Velika prevara i lakrdija s 2.mirovinskim stupom. Jedna od najvećih prevara od samostalnosti!

 

No, ima još nešto važno.

     Vi mislite da onih preostalih 39 posto novih umirovljenika biraju drugi stup zato jer će tamo dobiti veću mirovinu? Niste u pravu. Naime, čak 83 posto svih onih koji odaberu mirovinu i iz drugog stupa, čine to zato da bi dobili 15 posto isplate ukupne ušteđevine u gotovini, a ne zato jer su im mirovine veće u drugom stupu. I to pravo ne mogu ostvariti najsiromašniji, već ako im je izračunata mirovina iz prvog stupa 15 posto veća od zakonom zajamčene najniže mirovi­ne. Dobar mamac, zar ne! Dobijete keš pa možete otplatiti režije, vratiti dugove.

Mame kešom, bježe od reforme

      Gospodu iz Regosa i druge ugledne bankare i zagovarače privatizacije mirovinskog sustava ne zanima što se time promaši „ceo fudbal”, cijela svrha uplaćivanja doprinosa je namijenjena za život u mirovini. Oni mame kešom, pa ih onda briga što će njihovi umirovljenici postati samo još veći siromasi u starosti. Regos i Hanfa su direktno pod dirigentskom pali­com mirovinskih fondova pri inozemnim bankama, a državu baš briga.

      Isplata mirovina iz drugog stupa zaživjela je tek posljednje tri godine, a broj korisnika sve je veći. Sve je više osiguranika mlađih od 1962. godišta koji odlaze u mirovinu. Zahvaljujući lobiranju umirovljeničkih udruga, država im je dala izbor između prvog i drugog stupa u kojem je također omogućila dodatak. Time je spasila individualnu kapitaliziranu štednju od ozbiljne reforme, no unatoč tomu i dalje se više građana odlučuje za isplatu iz sustava međugeneracijske solidarnosti. Razlog? Male plaće, najniže mirovine, veći dodatak, nemogućnost jednokratne isplate od 15 posto i – premala primanja iz drugog stupa! Zaključno, daljnju privatizaciju mirovinskog sustava treba zaustaviti, a postojeći drugi mirovinski stup iz obveznog transformirati u dobrovoljni. Ali, to je već druga priča.(Glas umirovljenika)

Piše:Jasna A. Petrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?