Super trikovi: kako se riješiti korova prirodnim putem!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Ako vam je vrtlarstvo također omiljeni hobi, borba s korovima zakazuje se svakodnevno. Naučite kako se riješiti ekoloških i samopripremljenih proizvoda.

Korov je noćna mora svih vrtlara. Širi se po cvjetnim gredicama, guši rast, uzima svjetlost iz biljaka, ali i suša i slabo tlo ne mogu ga održati živim. Raste tako brzo da nema drugog načina osim da što prije ograniči širenje. Ako ne želimo koristiti moćne kemikalije koje truju zemlju, možemo upotrijebiti sigurne i učinkovite domaće pripravke za biljke.

Vruća voda
Ako korov prokuhamo kipućom vodom, suzbijamo njegov rast. Opasnost ove metode je da zahtijeva veliku preciznost: ako uz korov posadimo cvijeće i povrće, uništit ćemo ih. Vrela voda je najprikladnija za korov koji raste između kolnika. Ne treba ga kuhati odvojeno – samo koristite onaj u kojem smo kuhali krumpir ili povrće.

Ocat
Ocat se smatra jednim od najboljih ubojica prirodnih korova. Najbolje uspijeva na širokolisnim korovima među travnjakom. Može se koristiti samostalno ili pomiješati s deterdžentom za suđe. Djeluje kao dobra alternativa glifosatu. Studije pokazuju da je ocat moćan herbicid koji nije samo ekološki prihvatljiv, već je i jeftina opcija za organsko vrtlarenje. Za ocat pomiješajte 3 litre vinskog octa, 1 ¼ šalice soli i 2 žlice deterdženta za pranje posuđa.

Ulje klinčića (klinčići)
Također, ulje klinčića je učinkovita organska alternativa kemikalijama za suzbijanje korova. Najučinkovitije je za suzbijanje svih vrsta ljetnih korova.

Sol
Sol dobro uspijeva u korovu koji raste među travnjacima, ali može oštetiti okolne biljke. Stoga ga treba koristiti s oprezom. Korov se može lako soliti ili prskati mješavinom vode i soli u omjeru 2 prema 1.

Kukuruzni obrok
Kukuruzni obrok sadrži gluten koji zaustavlja rast korova. Istovremeno djeluje kao gnojivo i dobra je alternativa umjetnim pripravcima koji sadrže dušik. Treba ga koristiti s oprezom, jer ometa opskrbu biljkama vodom, a također privlači miševe i štakore. Suzbija rast okolnih biljaka pa se najbolje koristi na površinama gdje osim korova ne raste ništa drugo.

Čišćenje s alkoholom
Pročišćavajući alkohol razgrađuje epidermu lišća, koja se potom osuši na suncu. Alkohol kao sredstvo za suzbijanje korova djeluje samo na suncu – neučinkovit je u hladu. Treba paziti da se širi samo kroz korov, a ne i po okolnim biljkama. Za pripremu pomiješajte 1 do 2 žlice alkohola za čišćenje i 1 litru vode. Za tvrdoglave vrste korova povećajte količinu alkohola na 3 do 4 žlice.

Novinski papir
Ova neobična metoda djeluje na principu uzimanja svjetlosti. Pažljivo prekrijte korov novinskim papirom. Sloj debljine najmanje 4 lista.

Boraks
Boraks (natrijev borat) najvažniji je spoj bora s širokim spektrom upotrebe u kućanstvu. Djeluje kao izbjeljivač i dezinficijens. U vrtlarstvu ga koristimo za suzbijanje štetočina, plijesni i korova. Iako se radi o prirodnom spoju koji se kupuje u obliku praha, pri uporabi ga morate paziti. Dvije žlice boraksa pomiješajte s pola litre kipuće vode (da se prašak otopi) i dobro protresite. Pazite da otopina ne dođe u kontakt s kožom. Čuvati izvan dohvata djece i životinja.

Limunov sok
Limunov sok na korovu djeluje isto kao i ocat. Uništava korov i sprječava njegov daljnji rast. Može se koristiti samostalno – iscijediti limun i prskati korov pripravkom, ili razrijediti vodom: uzmite sok 1 limuna na 1 litru vode.

Deterdžent za suđe
Deterdžent za suđe je popularan kućni lijek za suzbijanje korova. Pripremite miješanjem jednakih dijelova vode i deterdženta (pomiješajte 1 dcl deterdženta s 1 dcl vode). Izlijte u raspršivač i nanesite. Koristite u podne ili u najtoplijem dijelu dana.

 Soda bikarbona – više o čudotvornoj sodi- 
Soda bikarbona je jedan od najkorisnijih sastojaka u domaćinstvu. Njegove prednosti možemo iskoristiti i u vrtu: korov pospite vodom, a potom pospite sodu bikarbonu. Jednostavno, učinkovito i jeftino. Ponavljamo jednom mjesečno.

Džin
Pomiješajte 1 žlicu deterdženta za suđe, 1 žlicu vinskog octa i 1 žlicu gina. U smjesu dodajte 4 šalice vode. Izlijte u raspršivač i smjesom poškropite korov. Također možemo uzeti votku umjesto džina.

Narančasto ulje
Pomiješajte 3 decilitra alkoholnog octa sa 3 litre vode. Dodajte 0,5 decilitra deterdženta za suđe i 0,5 decilitra narančinog ulja. Smjesu izlijte preko korova i pričekajte dva do tri dana. Ako nismo zadovoljni rezultatima, ponovite postupak.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave