Što kada nam crveni luk neočekivano i naplanirano krene u cvijet?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Znači, na ovim fotkama imamo pobran takav luk. Ako me pitate što s njim – Ništa! Ovakve biljke se mogu samo jesti dok su jako mlade, kasnije ne služe ničemu i Ne, ne! – od njega nema ni prave glave, a isto tako ni pravog sjemena.

Zašto se to događa, ako luk nismo htjeli za sjeme već je posađen kao lučica koja bi trebala doći za konzumni luk.

Jednostavno je. Prodaju se predebele lučice crvenog luka i zbog svoje pretjerane razvijenosti , dobit ćemo ovakav luk – kod nas bi rekli bačvak (istjera cvjetnu bačvu).
Da odmah razjasnim, bačvak je i luk koji se namjerno i ciljano uzgaja za sjeme, ali njega smo sami htjeli i željeli uzgojiti za sjeme, dok ovakav Ne!

Znači ove biljke doslovno u ovoj fazi više ničemu ne služe i nema nikakve potrebe za daljnim razvitkom i ostajanjem na vrtu – od njega nema nikakve svrhe, ni koristi pa će ovakvih nekoliko gajbi završiti doslovno u kompostu, nešto su koke dobile, ni one ga ne žele. ?

Eto mi još jednog razloga da krenem sama ciljano uzgajati svoj “bačvak”, sijati sjeme i uzgajati lučice iz vlastitog uzgoja, onda ga sigurno ne bude ovako puno koji će krenuti neplanski i neočekivano cvjetati ???

Slađana S.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Polje moje malo

Često me ljudi pitaju: Zašto toliko toga sadite? Jel imate neki opg , jel