Što ćete moći kupiti sa mirovinom 2050. godine?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

Je li budućnost crna ili samo malko crnija pokazat će vrijeme i rast cijena proizvoda koje svakodnevno koristimo. Cijene rastu svaki dan, a većina primanja ne prati taj trend. Mirovina će kao i uvijek rasti mnogo sporije nego plaća radnika. Što znači da će te 2050. g. standard umirovljenika ponovo biti znatno manji u odnosu na standard radnika. Iako će mirovina biti nešto veća, cijene ostalog troška života biti će agresivnije stoga onima koji danas još ni ne razmišljaju o mirovini i koliko je teško umirovljenicima, bilo bi vrijeme da se pripremite na znatno niži standard od ovog današnjeg umirovljenika.

 

Vezane vijesti

Tuku ih, vrijeđaju i izgladnjuju

Trebaju li nam iskustva starijih?

Mladi iseljavaju, a hrvatsko društvo stari, što donosi svakim danom sve više i više umirovljenika. A to donosi pad u udjelu rasta mirovina u plaćama, tj. do nepodizanja standarda umirovljenika. Za kavu koju danas platite 9 kn, 2050. g. izdvajat će se oko 17 kn. Usisavač koji je danas oko 500 kn, koštat će oko 930 kn, a primjerice šampon koji danas košta oko 22 kn, biti će oko 44 kn.

Iako će se u odnosu na neke druge parametre nečega moći kupiti više, umirovljenici će lošiji standard osjetiti zbog ponajviše zbog većeg rasta standarda radnika, no neki će možda to uspjeti izbalansirati sa štednjama u dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Sve je to izračunao Državni zavod za statistiku o inflaciji i rastu plaća.

Povoljna računica?!

Dakle ako danas nekim slučajem primate vrtoglavu plaću od 3000 kn, 2037. g. možete imati ušteđeno oko 72 000 kn, ako ste od tog ogromnog iznosa uspjeli u 20 g. odvojiti po 10 %, a možete imati i 139 000 kn, ako ste uz prosječni prinos mirovinskog fonda odvojili 5 %. Stoga prema Državnom zavodu za statistiku umirovljenicima budućnosti ipak ništa kvalitetno i konkretno ukoliko sami ne reagiraju!

 

 

glas umirovljenika

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?