SADNICE RAJČICE

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Za početak, odaberite sortu kojoj će odgovarati uvjeti koje joj možete ponuditi. Ako želite uzgajati rajčice na balkonu, vodite računa da sorte čija stabljika raste visoko (a ima i onih divova koji rastu preko 2 metra) najvjerojatnije ima i duboki korijen. Te sorte neće najbolje uspijevati ako korijen ima ograničeno područje u kojem može rasti.

Napunite 2/3 posudice organskom zemljom u koju stavite 2 sjemenke odabrane sorte rajčice. Sve to pokrijte tankim slojem zemlje te lagano pritisnite. Posudice pokrijte plastičnom folijom na kojoj ste izbušili čačkalicom nekoliko rupica, a koju ćete učvrstiti gumicom. Na taj način osiguravate dovoljnu količinu kvalitetnih sadnica jer pritom možete lako ukloniti jednu sadnicu ako ona zaostaje u razvoju ili u slučaju da dođe do slabe klijavosti korištenog sjemena. Ukoliko je sjeme posijano previše gusto, potrebno je mlade biljčice prepikirati u veće posude kako bi im se osiguralo dovoljno mjesta za razvoj korijena.

 

Nakon što vaše biljčice niknu najbolje je da ih presadite u veće posudice ili u već pripremljene vreće za sadnju. Ako planirate vaše rajčice držati vani na terasi najbolje je da pričekate kada prođe opasnost od mraza. Obično je to druga polovica travnja. Rajčica je vrlo osjetljiva na mraz i ugiba već na -1 °C. Rajčica je biljka koja se lako ukorjenjuje te u potrazi za vodom može razviti korijen do dubine preko 1,5 m širine i oko 80 cm visine.

 

SADNICE PAPRIKE

 

Sadnice rajčica su spremne za sadnju kad biljke formiraju 5-6 listova pa sve dok se na njima pojave začeci prvih cvjetnih grančica (što se postiže za 40-60 dana od nicanja). Sadili ih na otvoreno ili na formiranom balkonskom vrtu, u područje korijena dodajte Organsku simbiozu, mikorizne gljive koje ulaze u simbiozu s korijenom biljke. Simbioza je zajednica dvaju organizama od koje svaki ima koristi. Biljka pak pomaže mikorizi tako što joj šalje ugljikohidrate kojih ima na pretek zahvaljujući fotosintezi. Mikoriza svojoj biljci zauzvrat šalje razne hranjive tvari, minerale i opskrbljuju je s dodatnom vodom.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?