Kronična upala srednjeg uha

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kronična upala srednjeg uha je trajni, kronični gnojni iscjedak (>6 tj.) kroz perforirani bubnjić. Simptomi su bezbolna otoreja uz provodnu nagluhost. Komplikacije su ušni polipi, kolesteatom i druge infekcije. Za liječenje je potrebno potpuno čišćenje zvukovoda nekoliko puta dnevno, pažljivo odstranjenje granulacijskog tkiva i lokalna primjena kortikosteroida i antibiotika. Sistemska primjena antibiotika i kirurški zahvat čuvaju se za teške slučajeve.

Kronična upala srednjeg uha može nastati iz AOM, začepljenja Eustahijeve cijevi, mehaničkog oštećenja, toplinskih ili kemijskih opeklina, eksplozivnih (blast) ozljeda ili jatrogeno (npr. nakon postavljanja drena—timpanostome). Nadalje, u povećanoj su opasnosti bolesnici s kraniofacijalnim anomalijama, Downovim sindromom, sindromom mijaukanja, rascjepom usnice, atrezijom nosnica ili mikrocefalijom.

Kronična upala srednjeg uha može egzacerbirati nakon infekcije gornjih dišnih putova ili kad voda uđe u srednje uho tijekom kupanja ili plivanja. Infekcije često uzrokuju gram–negativni bacili ili Staphylococcus aureus, i dovode do bezbolne, gnojne, ponekad smrdljive otoreje. Trajna kronična upala srednjeg uha može dovesti do razarajućih promjena u srednjem uhu (npr. nekroze dugog kraka incusa) ili ušnih polipa (granulacijskog tkiva koje se kroz perforaciju bubnjića izbočuje u slušni hodnik). Ušni polipi su ozbiljan znak, gotovo bez iznimke ukazuju na kolesteatom.

Kolesteatom je izraslina epitela koja se stvara u srednjem uhu, mastoidu ili epitimpanumu, nakon kronične upale srednjeg uha. Litički enzimi, poput kolagenaza, koje kolesteatom stvara, mogu uništiti susjednu kost i meko tkivo. Kolesteatom je također žarište infekcije; mogu se razviti gnojni labirintitis, paraliza lica ili intrakranijalni apsces.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Kronična upala srednjeg uha se obično očituje gubitkom provodnog sluha i otorejom. Bol je rijetka, osim ukoliko nije udružena s osteitisom temporalne kosti. Bubnjić je perforiran i iz njega se cijedi, a zvukovod je maceriran i ispunjen granulacijskim tkivom.

Bolesnik s kolesteatomom u srednjem uhu ima bijeli detritus, polipoidnu masu koja viri iz perforiranog bubnjića i zvukovod začepljen mukopurulentnim granulacijskim tkivom.

Dijagnoza se obično postavlja klinički. Iscjedak se nasađuje na uzgoj uzročnika. Kad se sumnja na kolesteatom ili druge komplikacije (kao kod febrilnog bolesnika s vrtoglavicom i otalgijom), izvodi se CT ili MR. Ovim pretragama se može otkriti intratemporalne ili intrakranijalne procese (labirintitis, eroziju slušnih koščica ili temporalne kosti, apscese).

Liječenje

Slušni kanal se ispire tupom špricom 3×/ dan toplom otopinom koja se sastoji od polovice peroksida i polovice sterilne vode. Nakon ispiranja uha, ukapava se lokalno suspenzija neomicina/polimiksina B i to 5 do 10 kapi 3×/dan tijekom 7 do 10 dana.

Granulacijsko tkivo se odstranjuje mikroinstrumentima ili kauterizira štapićem srebrnog nitrata. Potom se u uho uštrcava otopina 2%–tne octene kiseline s 1% hidrokortizona. Uz sve bolje čišćenje uha i povlačenje granulacijskog tkiva, poboljšava se i prodiranje lokalno primijenjenih antibiotika.

Kod teških egzacerbacija, potrebna je sistemska primjena antibiotika i to amoksicilina u dozi od 250 do 500 mg PO svakih 8 h tijekom 10 dana ili 3. generacije cefalosporina, što se kasnije podešava prema ishodu kulture i antibiograma i odgovoru na liječenje.prenosi

Timpanoplastika je indicirana u bolesnika s marginalnim ili atičnim perforacijama i kroničnim središnjim perforacijama bubnjića. Tijekom timpanoplastike, također se može ispraviti i poremećeni niz slušnih koščica. Kolesteatomi se moraju kirurški odstraniti; budući da je vraćanje često, rekonstrukcija srednjeg uha se obično odgađa sve dok se ne učini operacija tzv. drugog pogleda, nakon 6 do 8 mjeseci.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i