PRIJENOS VLASNIŠTVA NAD DOMOVIMA – Započeo proces vrijedan dvije milijarde kuna

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Hrvatska je među najgorim zemljama u EU po pokrivenosti populacije starijih od 65 godina krevetima u instituci­onalnom smještaju. Pomalo bizarno zvuči činjenica da je RH još 2001. godine donijela odluku o prijenosu osnivačkih prava nad domovima na županije, no vlasništvo nije prenijela. Tako je HZMO svih ovih godina bio vlasnik 29 domova (31 nekretnine) i to je blokiralo županije da prošire svoje kapacitete i poboljšaju uslugu, dapače HZMO je s vremena na vrijeme tražio od županija da im plate milijunske iznose za iznajmljivanje prostora ili da kupe nekretninu. Uz jednu iznimku, naime 2017. godine za dom u Kninu prebačena su vlasnička prava na županiju, no drugi su još morali čekati.

     Nakon dugogodišnjeg pritiska umirov­ljeničkih udruga i županijskih predstavni­ka, Vlada RH je u studenom 2020. godine konačno donijela zaključak kojim će se vlasništvo nad tim nekretninama prebaciti na županije, i što je najvažnije, besplatno. Riječ je o vrijednosti nekretnina od više od dvije milijarde kuna u 14 različitih županija! Koprivničko-križevačka županija prva je s kojom je HZMO ove godine potpisao ugovor o prijenosu prava vlasništva bez naknade (16. srpnja 2021.), a ukupna vrijednost ne­kretnine Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici iznosi 52 milijuna kuna. Kako doznajemo od HZMO-a, do kraja godine trebali bi se potpisati ugovori s još devet županija.

Pula spremno čeka

     Posebno zanimljiv je slučaj pulskog doma Alfredo Štiglić, koji je još prije tri godine ishodio građevinsku dozvolu za dogradnju krila zgrade i povećanje kapaciteta doma, i čeka da se konačno prebaci vlasništvo na županiju. HZMO im je ranije pokušao čak nametnuti plaćanje najamnine od 35.000 kuna. Ravnateljica tog doma, Vesna Grubišić Juhas nam je kazala kako će grad Pula i županija zajedno financirati dogradnju i rekonstrukciju nekretnina doma s oko 40 milijuna kuna.

     „Uz proširenje kapaciteta, poboljšat ćemo i uslugu. Ukinut ćemo trokrevetne sobe i napraviti dvokrevetne kako bi naši korisnici imali ugodniji smještaj. Napravi­li smo i koncept kućanskih zajednica po uzoru na četvrtu kategoriju domova u EU, gdje će sobe, dnevni boravak i kuhinja biti prilagođeni korisnicima. Izgradit će se i po­sebna depadansa sa 26 mjesta za kategoriju dementnih korisnika”

     Grubišić Juhas nam je rekla i da će prijenos vlasništva još više olakšati tom domu prijav­ljivanje na EU projekte, odnosno dobivanje novca iz EU fondova za poboljšanje usluga.

     Definitivno najvrjednije nekretnine nalaze se, očekivano, u Zagrebu. Država je Gradu Zagrebu 2001. godine prebacila osnivačka prava nad 10 domova za starije, a prema HZMO-u, do kraja godine pravo vlasništva trebalo bi se prebaciti za pet domova – Peščenica, Centar, Sveti Josip, Medveščak i Sveta Ana. Vrijednost samo ovih pet nekretnina iznosi 558 milijuna i 610 tisuća kuna!

Zašto ne svi domovi?

     Iz ureda za upravljanje imovinom Grada Zagreba su nam pak odgovorili kako je Grad u ožujku 2021. iskazao interes za prijenos vlasništva nad svim nekretninama u Zagrebu koje koriste domovi za starije i nemoćne osobe. Riječ je o 13 nekretnina. Vlada je na sjednici 29. srpnja 2021. odlučila da hZmO prenese prava vlasništva za pet gradskih domova. Iz Grada očekuju, da kada se steknu uvjeti, takva odluka bude donijeta i za sve ostale domove na području grada.

     Iz zagrebačkog Ureda za socijalnu za­štitu i osobe s invaliditetom su nam obja­snili kako je Grad, svjestan kontinuirano rastućeg udjela starije populacije i njihovih specifičnih potreba, prošle godine donio prvu sveobuhvatnu Zagrebačku strategi­ju za unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi za razdoblje od 2020. do 2024. godine, te sukladno tome Grad kontinuirano nastoji poboljšati uslugu smještaja u postojećim domovima.

     „Prvi specijalizirani odjel za smještaj oboljelih sa srednjim, odnosno srednje teškim stadijem dementnih bolesti otvo­ren je početkom studenog 2015. u Domu za starije osobe„Medveščak” Zagreb, slje­deći u Domu za starije osobe Maksimir u siječnju 2017. dok su u novoizgrađenom dislociranom objektu Doma za starije osobe Park na adresi Lašćinska cesta 98a otvorena 2 specijalizirana odjela koja su s radom započela sredinom 2017. godine”, piše u odgovoru.

     U tijeku su adaptacije i rekonstrukcije drugih gradskih domova, a u planu je i izgradnja objekta za 200 korisnika na po­dručju Gradske četvrti Gornja Dubrava, u neposrednoj blizini postojećeg Doma za starije osobe Dubrava – Zagreb. Kao i svima ostalima, prijenos prava vlasništva olakšat će i prijave na europske projekte i još veća ulaganja u smještaj.

      Nadamo se kako će na red Vlade ubrzo doći i preostali domovi. Za kraj se samo postavlja (retoričko) pitanje zbog čega se moralo čekati 20 godina na prijenos vlasništva stvarnim osnivačima, iako se znalo da će to u vrlo kratkom roku povećati kapacitete institucionalnog smještaja starijih osoba?(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?