PREDSTAVLJANJE PROJEKTA ZAŽELI – FAZA 2

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Europskih 1,85 milijuna kuna za brigu o starijim i nemoćnima na području Vrgorca i Imotskog Projekt Zaželi – faza 2, predstavljen je 12. lipnja 2021.godine u Gradskom parku u Vrgorcu. Predstavljanju projekta nazočili su i predsjednici Matice umirovljenika Splitsko-dalmatinske županije Žarko Belošević, MU Marina Svetin Rubelj, MU Lažani Kaštela Mate Taraš, MU Klis Mate Jurić, MU Sinj Miroslav Širinić, MU MakarskaBeba Gaće te partneri u projektu MU Imotska Krajina Mara Pezo i Centar za socijalnu skrb- podružnica Vrgorac Ana Erceg.

Projekt vrijedan 1.856.175,00 kuna financira se u cijelosti iz Europskog socijalnog fonda a njegov korisnik je Matica umirovljenika Vrgorac. Partneri projekta su Matica umirovljenika Imotska krajina, Centar za socijalnu skrb Makarska – podružnica Vrgorac i Centar za socijalnu skrb Imotski, dok je partner HZZ Split. Projekt je rezultat suradnje MUH-a Vrgorac s konzultantom sestrinske udruge u Šibeniku i MUH-om Imotske krajine. Poduzetnički centar Vrgorac u ovom projektu dao je savjetodavnu pomoć u organizaciji. Projekt se počeo provoditi već u veljači, ali zbog epidemioloških mjera tek sada ga se moglo predstaviti.

Kako se moglo čuti na predstavljanju, gdje su riječ imali predstavnici umirovljeničkih udruga Vrgorca i Imotskog, direktorica Poduzetničkog centra Milka Beus i Ante Beus iz Project Consiliuma, cilj projekta je unapređenje radnog potencijala nezaposlenih žena na širem području Grada Vrgorca i to kroz programe osposobljavanja i zapošljavanja. Zaposlit će se tako ukupno 20 žena, pripadnica ciljnih skupina koje skrbe o 120 starijih i nemoćnih osoba. One će također biti osposobljene za zanimanje gerontodomaćica. Podijelit će se i paketi higijenskih potrepština. Od 20 zaposlenih žena, njih 12 skrbe o 72 starija i nemoćna korisnika na području Vrgorske krajine, a osam žena za 48 starijih u Imotskoj krajini.

– Nadamo se kako će ovaj projekt podići svijest široj javnosti o potrebitima i kako smo mi ta malena ruka koja im može pružiti pomoć, olakšati život i ne ostaviti ih same, istaknula je predsjednica Matice umirovljenika Imotska krajina Mara Pezo.

– Nakon završetka projekta imat ćemo određeni broj kućanstava, odnosno osoba kojima se na jedno određeno vrijeme pružila podrška i pomoći u vidu održavanja stambenog prostora, čišćenja, spremanja obroka u kući, dostave namirnica te ostalih poslova koji su predviđeni Programom. Nadamo se kako će se korisnicima tako vratiti vjera u društvo i čovjeka te kako će ponovno razviti osjećaj pripadnosti zajednici u kojoj žive, posebice oni koji nemaju svoju obitelj, a ostali su sami i nemoćni. U pripremi imamo još interesantnih projekata za naše umirovljenike te ih pozivamo da se aktivno uključe u rad udruge gdje će o svemu i na vrijeme biti obavještavani, rekao je predsjednik Matice umirovljenika Vrgorac Miro Jović. Na kraju pozvao je sve prisutne da se pridruže prigodnoj zakuski.

Nakon završetka predstavljanja, potpredsjednik MUH-a Vrgorac Mirko Pranić proveo je goste u obilazak Vrgorca.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?