PREDSTAVLJANJE PROJEKTA e-LIJEKOVI

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

U HZZO-u je održano stručno predstavljanje projekta eLijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima čiji je nositelj HZZO, dok su partneri Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Ministarstvo zdravstva. Radi se o projektu kojim će biti obuhvaćeno povezivanje svih podataka o lijekovima na nacionalnoj razini u jedinstvenu bazu podataka, što će omogućiti jednostavnu razmjenu informacija unutar zdravstvenog sustava, racionalizaciju resursa te unaprjeđenje sigurnosti primjene lijekova.

Radi se o usluzi koja predstavlja nadogradnju na e-usluge sustava e-Građani putem koje će se moći provjeriti status i kriterije prema kojima je neki lijek uvršten na liste lijekova HZZO-a, status pojedinog lijeka, podatke o cijeni i kriterije za primjenu tog lijeka.

Projekt uključuje sve lijekove koji se nalaze u prometu u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome financiraju li se iz sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja ili ne.

Institucije i dionici zdravstvenog sustava, koji imaju različite ovlasti i baze podataka vezano uz lijekove, kroz ovaj integrirani sustav upravljanja podacima ujediniti će sve podatke, odnosno stvoriti jedinstvenu bazu podataka gdje će se moći naći svi relevantni i pouzdani podaci o lijekovima, što je značajna podrška i zdravstvenim radnicima, ali i pacijentima.

Drugi segment projekta je uvođenje sustava za provjeru interakcija lijekova na razini primarne zdravstvene zaštite te ljekarni, pomoću kojeg će liječnici i ljekarnici prilikom propisivanja odnosno izdavanja lijekova na jednostavan način moći provjeriti ulaze li lijekovi koje pojedini pacijent koristi u klinički značajne interakcije.

Treći segment projekta vezan je uz razvoj funkcionalnosti izravnog prijavljivanja nuspojava iz CEZIH- a i sustava e-Građani prema HALMED-u, čime će se znatno ubrzati i pojednostavniti proces prijava nuspojava i dodatno motivirati liječnike, ljekarnike i pacijente na prijavu nuspojava, što je vrlo važno za trajnu procjenu sigurnosnog profila lijeka.

Projekt sufinancira Europska unija (EU) sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16.816.500,00 kuna, od čega EU bespovratna potpora iznosi 14.277.500,00 kuna.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?