Mozak nas drži 15 sekundi u “prošlosti”, postoji razlog zašto

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

NAŠE oči neprestano bombardiraju ogromne količine informacija – oko nas se stalno pojavljuju milijuni oblika, boja i pokreta. Takva situacija nije lak izazov za naš mozak.

S jedne strane, ono što vidimo se kontinuirano mijenja zbog promjena u svjetlu, gledištu i drugim faktorima. S druge strane, zbog treptanja i činjenice da su naše oči, glava i tijelo često u pokretu, mijenja se i naš vizualni unos.

Kako biste imali bolju predodžbu o kavom se kaosu radi, možete pogledati ovu videosnimku (dolje) u kojoj bijeli krug s desne strane pokazuje potencijalne pokrete očiju, a mutna mrlja s lijeve otkriva nagle vizualne unose u svakom trenutku. 

Ljudi unatoč svemu tome svijet percipiraju kao stabilno okruženje. Stoga se postavlja pitanje kako naš mozak stvara tu iluziju stabilnosti.prenosi

Vraćanje 15 sekundi u prošlost

Psiholozi Mauro Manassi sa Sveučilišta Aberdeen i David Whitney sa Sveučilišta California su u novome istraživanju otkrili novi mehanizam koji, između ostalog, može objasniti pojavu ove iluzorne stabilnosti. Naime, izgleda da mozak automatski “ublažava” naš vizualni unos. Umjesto da analizira svaki pojedinačni trenutak, on ga u određenom trenutku percipira kao prosjek onoga što smo vidjeli u proteklih 15 sekundi.

Dakle, on zapravo spaja objekte kako bi izgledali što sličnije jedan drugome te nam time stvara iluziju stabilnog okruženja. Ovakav koncept života “u prošlosti” može objasniti zašto ne primjećujemo suptilne promjene koje se događaju tijekom vremena.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?