PRAVNI SAVJETI:Smrt prije razvoda

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Djed i baka su pohlepni

Pitanje: Neposredno pred porod doživjela sam prometnu nezgodu u kojoj je poginuo moj suprug. Na veliko čudo, dijete se rodilo živo i zdravo, iako nekoliko tjedana ranije. Suprugovi roditelji traže polovicu imovine moga pokojnog supruga, jer da dijete još nije bilo rođeno u trenutku njegove smrti. Koliko znam, dijete koje je začeto, a poslije je rođeno, nasljeđuje ostavitelja. Jesam li u pravu? (M.V., Dubrovnik)

Odgovor: U pravu ste, jer prema odredbama nasljednog prava dijete se smatra rođenim čim je začeto, ukoliko se rodi živo. Dakle, roditelji se ne smatraju nasljednicima, jer uz bračnog druga, nasljeđuju potomci, odnosno vaše dijete.

 

Smrt prije razvoda

Pitanje: Tijekom brakorazvodnog postupka umrla mi je supruga. Razvod nije okončan niti je donesena ikakva presuda glede braka. Zanima me da li imam pravo na nasljeđivanje pokojne supruge, jer nismo imali zajedničke djece? (R.D., Pula)

Odgovor: Bračni drug gubi pravo na nasljeđivanje ako je započeta brakorazvodna parnica, iako nije okončana. Time se izjednačava slučaj kada ostavitelj prije smrti podnese tužbu za razvod braka ili zahtjev za poništenje braka iz razloga koji se nakon smrti bračnog partnera pokaže osnovnim. Iz navedenih razloga ne možete imati status nasljednika bez obzira što brak pravno još uvijek postoji.

 

Livada sporenja

Pitanje: Vlasnik sam veće livade koju sam širio dokupom okolnih parcela za vrijeme dok sam bio u radnom odnosu. Livadu koju sam na taj način proširio, koristio je bez pitanja isključivo moj susjed, i pored upozorenja da nema pravo parkirati mehanizaciju, automobile, traktore itd. na mojoj livadi, koja je legalno upisana u zemljišne knjige na moje ime. Međutim, susjed se na to nije obazirao, te sam odlučio sudskim putem ishoditi zabranu korištenja moje zemlje od strane susjeda. Što trebam prvo poduzeti? (K.N., Bjelovar)

Odgovor: Trebate podnijeti tužbu zbog uznemiravanja tražeći od suda da donese presudu kojom se susjedu zabranjuje daljnje korištenje Vaše zemlje. S obzirom da ste prema Vašim navodima isključivi vlasnik zemljišta, neće biti nikakvih prepreka da sud donese presudu u Vašu korist.

 

Stan ili imanje

Pitanje: Približava se trenutak kad ću podnijeti zahtjev za odlazak u mirovinu, pa sam u dilemi što učiniti. Naime, moja supruga i ja imamo u vlasništvu veliki stan u centru grada, pa dok sam u radnom odnosu mogu snositi režijske troškove te održavanje stana. Međutim, s obzirom da približno znam da će mi mirovina biti niža od tri tisuće kuna, praktički nećemo imati dovoljno sredstava za troškove stana. Stoga razmišljam da stan prodam i kupim manji ili da stan mijenjam za jedno prigradsko imanje iz kojega bih mogao privređivati drugi dohodak kroz uzgoj voća i povrća. Prema mišljenju stručnjaka stan i spomenuto imanje su iste vrijednosti. Bih li u slučaju zamjene morao platiti porez na promet nekretnina, odnosno snositi troškove za sastav ugovora o zamjeni? (Ž.J., Osijek)

Odgovor: Vi ćete morati sami odlučiti. No, najprije provjerite da li je druga strana, koja je vlasnik spomenutog imanja, upisana u zemljište knjige bez ikakvog tereta. Ako je to u redu, idite na zamjenu, a svaka strana plaća troškove koji se odnose samo na dio koji se stječe razmjenom. To znači da ćete platiti troškove za porez na promet nekretnine za stečeno imanje, a druga strana za stan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave