Plenković: Pravna osnova za štrajk prosvjetara je vrlo tanka

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Osijeku je sudjelovao u programu Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a. Predstavio je sve što Vlada radi na području mladih u svim aspektima politika. Vrlo angažirano radimo na unapređenju položaja mladih u hrvatskom društvu, rekao je.prenosi HRT

Premijer je još jednom komentirao štrajk prosvjetnih radnika.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja u tri godine ove Vlade dobilo je 3 milijarde kuna više. Znači to je bitan, prioritetan resor. Volio bih da se izračuna o kojoj je svoti riječ. Ako nudite 4 posto, a traži se 6 posto, koji je to iznos kuna koji zaslužuje cirkularni štrajk nekoliko dana ili tjedana. Ja ne vidim tu poveznicu, rekao je Plenković.

Kaže kako nema segmenta u kojem ova Vlada nije investirala. Nisam bio sarkastičan, svi bi mi povećali plaće, ali ako dajem kontinuirano, treba to sagledati i uvažiti, poručio je premijer.

Na upit novinara komentirao je i odnos s HNS-om. Rekao je kakao razgovaraju stalno.

– Naš je stav realan, cijelo vrijeme vodimo realnu politiku, istaknuo je.

Nije odgovorio na pitanje hoće li vrijeme provedeno u štrajku učiteljima biti plaćeno. Rekao je da se iznos plaće pregovara uobičajeno kroz temeljni KU, kroz koji su svima plaće povećane 11,5% u mandatu ove Vlade te granski kolektivni ugovor, npr. za zdravstvo, o njima se pregovara kada stari dođu svome kraju.

– Ovdje imate vrlo fokusiran zahtjev sindikata o aktu koji se zove Uredba o koeficijentima složenosti poslova koja nije predmet pregovora, to je pravni akt koji svojom odlukom donosi Vlada, prema tome pravna osnova za ovaj štrajk je vrlo tanka, smatra Plenković.

Prekinuta je aktivna potraga za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea na Atlantiku, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Premijer kaže da je Vlada otkad se nesreća dogodila poduzela apsolutno sve.

– Moj predstojnik ureda svaki dan je bio na telefonu s francuskim službama i ljudima koji su angažirani na potrazi. Pretražuje se područje veličine četiri Hrvatske. Mi ćemo s angažmanom i komunikacijom s Francuskom i ostalim partnerima nastojati činiti sve, ali treba objektivno razumjeti da se nesreća dogodila u teškim vremenskim uvjetima na sredini Atlantika. Ovo je bila potraga visokog intenziteta, nastavit ćemo činiti sve što možemo, kazao je.

 

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave