Čak 323 tisuće umirovljenika prima manje od 2.000 kuna mirovine!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

slika: net.hr

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi tek 2.245 kuna, što je 39,7 posto prosječne plaće, a po čemu je Hrvatska pri samom europskom dnu.

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje govore da je u travnju ove godine mirovinu manju od 500 kuna dobilo 67.515 umirovljenika. Njih 55.254 primilo je između 500 i 1000 kuna, a 74.409 ima mjesečna primanja između 1000 i 1500 kuna. Nadalje, 125.782 umirovljenika preživljava s 1500 do 2000 kuna mjesečno, 219.891 umirovljenik mjesečno na ime mirovine primi između 2000 i 3000 kuna, piše Glas Slavonije.

Na razini Rumunjske i Turske

 

Predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović upozorava da su novi podaci Eurostata pokazali kako je životni standard Hrvata pao na razinu Rumunja i Turaka.

“Kupovna moć građana Hrvatske lani je pala na 58 posto od prosjeka EU-a, izjednačivši se s onom u Rumunjskoj i Turskoj. Očito, Hrvatska u posljednjih četvrt stoljeća dramatično ekonomski zaostaje, jer su je u međuvremenu gospodarski dostigle i prestigle gotovo sve usporedive države koje su joj nekoć gledale u leđa. Riječ je o svim bivšim komunističkim državama, danas članicama EU-a, osim Bugarske. I tako, dok Hrvatska tone na dno Europe, političari više ne mogu tješiti građane kako su naše plaće i mirovine, preračunate u eure, ostale najveće među svim bivšim komunističkim državama, osim Slovenije. Točno je jedino to da Hrvati za svoje plaće i mirovine u dućanima mogu kupiti manje od Slovenaca, Čeha, Mađara, Poljaka, Slovaka, Estonaca, Letonaca i Litavaca. Mogu kupiti isto koliko i Rumunji, te samo malo više od Bugara”, kazala je predsjednica SUH-a za Glas Slavonije.

Mirovine niske, a cijene visoke

Dok su u Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj cijene hrane oko 40 posto niže od prosjeka EU-a, Slovenija je najskuplja zemlja među tranzicijskim državama kada je riječ o hrani, s tim da su i slovenske plaće bar 50 posto veće od hrvatskih.

“Stvarna vrijednost naših mirovina najniža je u regiji, a četvrta od dna u Europskoj uniji. Prosječna plaća u Sloveniji iznosi 1054 eura, a u Hrvatskoj 753 eura, prosječna slovenska mirovina 613 eura, a kod nas samo 297 eura. No, kad se gleda tzv. relativna vrijednost mirovine, tj. njezin udjel u prosječnoj plaći, stvar je za Hrvatsku još mnogo gora, jer taj udjel iznosi samo 38,22 posto, dok je u Sloveniji 58,44 posto (…) Kad se cijena hrane ugradi u relativnu vrijednost mirovine, hrvatski su umirovljenici doista nevoljeno dijete svoje domovine”, upozorava Petrović.

 

Političari skrivaju brojke

Gleda li se siromaštvo starijih od 65 godina u EU, prednjači Latvija s 40,4 posto, a slijede je Bugarska (38,2 posto) i Hrvatska s gotovo 32 posto.

“Nevjerojatno je da Hrvatska nije uvrštena u posljednju ljestvicu Eurostata o udjelu siromašnih starica i staraca u stanovništvu, jer tu brojku ovdašnja politička elita skriva”, zaključuje Jasna A. Petrović.

5 stvari koje vam oboljeli od MS neće reći

Druga afera

Učini nešto za svoju generaciju

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave