Par bioničkih rukavica omogućio je maestru da ponovno zasvira

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Jedan je od najboljih svjetskih interpretatora Bachove glazbe, brazilski pijanist João Carlos Martins od ranog djetinjstva je smatran čudom od djeteta, a u svojoj bogatoj karijeri svirao je na mnogim slavnim pozornicama.

Vrlo teška kombinacija ozljede tijekom jedne nogometne utakmice u mladosti, potresa mozga nakon jednog uličnog napada i neurološka bolest tokom vremena doveli su do gubitka funkcionalnosti u obje njegove ruke te ga odvojila od karijere pijanista.

 “Kao što vidite, ovdje u ruci uopće nemam mišiće. Ovi su mi prsti posve beskorisni. A što mogu odsvirati samo s jednim prstom? Ništa”, kaže Martins u video intervjuu za CNN.

Međutim, ni nakon čak 24 operacije nije mu bilo pomoći. Kako bi ipak ostao u glazbi, počeo se baviti dirigiranje. Mada i nakon 22 godine tuguje za sviranjem  omiljenog instrumenta – klavira. Nakon što je upoznao industrijskog dizajnera Ubiratana Bizzaro Costu, njegov svijet okrenuo se za 360°.

„Gledao sam Martinsov intervju na televiziji u kojem je kazao da svira samo s palcima. Pomislio sam kako mora postojati način da mu se pomogne”, kazao je Costa.

Izradio je za njega par bioničkih rukavica, koristeći tehnologiju koja se može naći u bolidima Formule 1., a nazivamo ju još i tehnologija egzoskeleta (vanjskog kostura), koja pomaže prstima da se savijaju i ispravljaju.

“Krenuo sam mu objašnjavati kako rukavice funkcioniraju, no on ih je odmah navukao i počeo svirati. Nije mu ni bilo važno kako funkcioniraju. Samo je svirao, svirao, svirao i nije prestajao.

“Ne mogu vam opisati taj osjećaj kad sam prvi put zasvirao. Nakon 22 godine opet sam sa svih deset prstiju mogao dotaknuti tipke. Te rukavce su sada kao dio mojega tijela”, kaže oduševljeni Martins.

Bachova glazba ponovno odzvanja Martinsovim domom, zahvaljujući Costi i bioničkim rukavicama izrađenim samo za njega.

“Ne možete ni zamisliti kako se sada osjećam. Ne možete ni zamisliti…”, kaže Martins dok mu se suze slijevaju niz lice. “Mrzim plakati, oprostite.”

Costa sada razmišlja o tome kako proizvodnju bioničkih rukavica podići na višu razinu. “Morate slijediti svije snove. A kad više ništa ne očekujete, onda snovi počnu slijediti vas”, kaže maestro Martins.

Ovo je priča koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, i poručuje nam da ne odustajemo od svojih snova ni kada je najteže, jer snovi se ostvaruju ukoliko vjerujemo u njih.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?