Stagnacija rada u mirovini

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

S početkom godine, imali smo prilike pratiti nagli porast zaposlenja građana u prijevremenoj i starosnoj mirovini. Bivši ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, predviđao je kako će do kraja 2019. godine u Hrvatskoj biti zaposlenih 20.000 umirovljenika, što bi predstavljalo jedan posto ukupne populacije umirovljenika.

U Hrvatskoj je trenutno zaposleno oko 11.500 umirovljenih radnika, a stagnacija koja prevladava na tržištu rada, zakočila je predviđanja bivšeg ministra Pavića, te se ta procjenjena brojke vrlo vjerojatno neće realizirati.

Nakon što su u prvoj polovici godine brojke doživjele poveće skokove, nedvojbeno pod utjecajem mirovinske reforme početkom godine, sada su po prvi put zabilježile pad.

Mirovinska reforma ponovo je najteže pogodila one s najnižim iznosom mirovina pa se tako toj skupini građana, ionako niski iznosi mirovina, u slučaju zaposlenja, još više umanjuju. Srećom po umirovljene vojnike i policajce, njihova mirovina u slučaju rada na pola radnog vremena se neće umanjivati, a branitelji će moći zadržati čak dvije trećine mirovine uz puno radno vrijeme.

 

Umirovljeni sezonski radnici

Prema podacima o zaposlenim umirovljenicima u uslužnim djelatnostima, primjećujemo kako brojke zaposlenih korespondiraju sa potražnjom radnika u turističkoj sezoni, te se sama stagnacija može obrazložiti i krajem sezone.

Da li je razlog za stagnaciju, ili bolje rečeno, pad zaposlenosti umirovljenih rada upravo u završetku sezonskog posla, ili pak u nezavidnim uvjetima u kojima se velikom dijelu umirovljenika gotovo i ne isplati raditi s obzirom da umanjenje iznosa mirovina, ostat će na nama da vidimo.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica