OZLJEDE: PRIJELOMI, IŠČAŠENJA I UGANUĆA – HITNI MEDICINSKI POSTUPCI

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

U ozljede mišića i kostiju spadaju prijelomi, iščašenja zglobova, uganuća ligamenata i istegnuća mišića te ozljede tetiva. Ozljede mogu biti otvorene (povezane s ranom na koži) ili zatvorene. Neke ozljede mogu dovesti do brzog, ponekad unutarnjeg gubitka krvi. Masna embolija  je po život opasna komplikacija prijeloma dugih kostiju, koja se može spriječiti. Prijelomi mogu ozlijediti živce, kao i kralježničnu moždinu .

Komplikacije koje ugrožavaju vitalnost ekstremiteta ili trajno oštećuju njegove funkcije zabilježene su u malom postotku ozljeda ekstremiteta. Najveću opasnost po ekstremitet predstavljaju ozljede koje ugrožavaju krvnu opskrbu, ponajprije neposredna ozljeda arterija ili ponekad, vena. Zatvorene ozljede mogu uzrokovati ishemiju prekidom arterijske krvne opskrbe, kao što je slučaj kod stražnjih iščašenja koljena, kuka i suprakondilarnih prijeloma humerusa s pomakom. Neke ozljede mogu uzrokovati sindrom odjeljka (povećanje tkivnog tlaka unutar uskog fascijalnog odjeljka, ugrožavajući time krvnu opskrbu i perfuziju tkiva). Penetrirajuća ozljeda može oštetiti periferni živac. Tupa, zatvorena ozljeda može izazvati neuropraksiju (natučenje perifernog živca) ili aksonotmezu (nagnječenje živca), koja je teža. Iščašenje (potpuno odvajanje kostiju zgloba) može uzrokovati žilne i živčane ozljede, osobito ako se repozicija (poravnanje dijelova prijeloma ili iščašenih zglobova) odgađa. Kod otvorenih rana može doći do infekcije. Zatvoreni i nekomplicirani prijelomi, uganuća, istegnuća i razdori tetive rjeđe izazivaju ozbiljne komplikacije.

Iščašenja

Iščašenje je ozljeda kod koje zglobna glavica izlazi iz zglobne čašice. Zglob je izobličen i bolan, a ekstremitet u neobičnom položaju. Svaki pokušaj kretnje nailazi na otpor i bol. Iščašenje se najčešće događa u ramenom zglobu. Prije prijevoza do bolnice imobilizirajte zglob u položaju u kojem ste ga i zatekli. Ne pokušavajte sami namjestiti iščašene kosti.

Iščašenje patele

Patela ili iver je ovalna tetivna kost na prednjoj strani koljena. Daje koljenu njegov karakterističan oblik. Pri iščašenju, patela je pomaknuta u stranu (prema van). Koljeno je izobličeno, poluskvrčeno i bolno. Iščašenje patele možete ispraviti sami. Spasilac treba rukama ispružiti poluskvrčeno koljeno. Kad se koljeno ispruži, patela se sama vraća u prirodni položaj, na sredinu prednje strane koljena. Ako se ne vrati sama, lagano je potisnite prstima (koljeno mora biti ispruženo). Bitno je zapamtiti da se koljeno opruža “pasivno”, tj. vanjskom silom. Ozlijeđena osoba ne može, niti treba pokušavati ispružiti koljeno “aktivno”, tj. snagom mišića noge.

Habitualna iščašenja

Nestabilnost pojedinoga zgloba može dovesti do učestalih iščašenja koja se javljaju i pri manjim ozljedama ili određenim pokretima. To je posljedica nepotpunog cijeljenja zglobne čahure i ligamenata nakon prvog iščašenja, ili prirođene slabosti zglobnih sveza. Habitualna iščašenja najčešća su u ramenom zglobu i pateli. Popraćena su slabijim bolovima, a mogu biti i bezbolna. Neke osobe mogu i namjerno određenim pokretom ruke izazvati (bezbolno) iščašenje ramena, a zatim isto tako vratiti zglob u prirodni položaj.

Uganuća

Uganuće ili distorzija je ozljeda ligamenata i zglobne čahure nastala zbog naglog, prejakog pokreta u zglobu. Najčešće se događa u gležnju i vratnoj kralježnici.

Uganuće gležnja

Često se događa pri hodanju i trčanju po neravnom terenu. Javlja se oštra bol, a zatim i oteklina zgloba. Tegobe se mogu ublažiti hladnim oblogom ili ledom. Noga treba mirovati u povišenom položaju. U težim slučajevima potreban je liječnički pregled.

Distorzija vratne kralježnice

Događa se u prometnim nesrećama zbog naglog pomicanja glave pri sudaru (trzajna ozljeda vratne kralježnice). Očituje se kao bol u stražnjem dijelu vrata koja se javlja odmah nakon nesreće ili malo poslije. Bol se može širiti u potiljak, leđa i ruke, a pojačava se pokretima glave pa osoba drži vrat ukočenim. Potrebna je liječnička pomoć. Treba imati na umu da u sudaru mogu nastati i znatno teže ozljede vratne kralježnice s prijelomima vratnih kralježaka i mogućnošću oštećenja kralježnične moždine. Ovakve ozljede traže znatno složeniji pristup u pružanju prve pomoći.

Prijelomi

Koštani prijelom bez ozljede kože (rane) zovemo zatvorenim prijelomom. Ako na mjestu prijeloma postoji rana, to je otvoreni ili vanjski prijelom. Koštani ulomci mogu svojim oštrim rubovima ozlijediti krvne žile, živce i mišiće ili probiti kožu. To se može dogoditi u trenutku prijeloma ili naknadnim pomicanjem slomljenih kostiju.

Znakovi prijeloma ruke ili noge

  • bol;
  • nemogućnost pokretanja ozlijeđenog uda;
  • oteklina na mjestu prijeloma – nije uvijek prisutna;
  • deformitet uda – nije uvijek prisutan; ako postoji, siguran je znak prijeloma.

I sama sumnja na mogućnost prijeloma zahtijeva postupak kao da prijelom postoji.

Postupak

  • Ako je slomljeni ud deformiran, pokušajte ga izravnati uzdužnim istezanjem. Povlačite lagano dva susjedna zgloba u suprotnim smjerovima. Ovaj postupak ne smije biti nasilan i treba ga prekinuti ako naiđete na otpor ili jaču bol. Nepravilna manipulacija slomljenim udom može dovesti do oštećenja krvnih žila, živaca i ostalih tkiva ili pretvoriti zatvoreni prijelom u otvoreni.
  • Slomljena kost mora se imobilizirati prije prenošenja ili prijevoza ozljeđenika. Ako je hitna medicinska pomoć dostupna, najbolje je imobilizaciju i transport prepustiti stručnim osobama. Ozljeđenik mora mirovati do dolaska pomoći.
  • Kod otvorenih prijeloma pokrijte ranu sterilnom gazom. Na gazu stavite jastučić od pamuka (vate) ili vune i sve učvrstite zavojem. Ako slomljena kost viri iz rane, ne smije se istezanjem uda vraćati u prirodni položaj, nego se nakon previjanja rane imobilizira u zatečenom položaju.

Izvor: https://www.hitnazg.hr

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i