ORGANIZIRALI DRUŽENJE U POVODU DANA STARIJIH

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Na svečan način obilježena je 25. obljetnica rada Udruge umirovljenika općine Brckovljani. Izvješće o uspješnom radu podnio je Željko Tašler, predsjednik Udruge.

UDruštvenom domu u Subotici Podravskoj je 30. rujna 2021. godine Udruga umirovljenika Matice općine Rasinja organizirala je druženje za svoje članove kako bi se na prigodan način obilježio Međunarodni dan starijih osoba.

Sve prisutne, a posebno predsjednika Vijeća Općine Rasinja Zvonimira Fajfarića, poz- dravio je predsjednik udruge Josip Smok. Nakon toga je u kratkom osvrtu članica Udruge Ana Mlinarić podsjetila prisutne da je 1990. godine Skupština Ujedinjenih naroda 1. listopada proglasila Međunarodnim danom starijih osoba da se naglasi važnost osiguranja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovništva treće životne dobi. Vladama država je skrenuta pozornost da su potrebna adekvatna financijska sredstva za različite oblike organiziranja kako bi se unaprijedila kvaliteta njihovog života i izbjegla predrasuda da su teret društva. U našoj zemlji postoje razne umirovljeničke udruge, no mi pripadamo našoj krovnoj udruzi Matici umirovljenika Hrvatske, koja je nedavno proslavila 75. rođendan svečanoj sjednici kojoj su nazočili i brojni gosti, među kojima i predsjednik Vlade i brojni ministri. Naše udruge ukazuju na neke probleme koji tište umirovljenike i općenito osobe treće životne dobi kao što su male mirovine, neadekvatna zdravstvena skrb, nedostatak kapaciteta za smještaj starijih i nemoćnih osoba i slično. Ali se naglašavaju i pozitivni primjeri u umirovljeničkom životu kroz udruge u kojima se organiziraju putovanja, razne zabavne i sportske aktivnosti, ali i radionice i tečajevi, cjeloživotno učenje vještina za koje nije bilo prostora u vrijeme radnog vijeka.

Naša Udruga također nastoji svoj program usmjeravati i provoditi u smislu aktivnog zdravog starenja, organiziranjem raznih edukativnih putovanja, aktivnostima zabavnog i kulturnog sadržaja, sudjelovanjima na raznim manifestacijama, organiziranjem raznih radionica i slično. Prošla i ova godina su po tome nešto drugačije te je iskazana nada da će i to proći jednog dana i da ćemo se vratiti u „staro normalno“ i moći ponovno družiti bez straha od zaraze opasnim virusom. Ipak je uspješno realiziran edukativni izlet u Vukovar, godišnja skupština, koja je ove godine bila izborna, također je uspješno obavljena, čak uz prigodno druženje. Organizirano je i tradicionalno hodočašće u naše nacionalno Marijansko svetište Mariju Bistricu uz dodatak popodnevnog kupanja u bazenima hotelskog kompleksa „Terme Jezerčica“. Do kraja godine nastojati će se realizirati i druge predviđene aktivnosti koje su u planu Udruge.

Na kraju je na svečanosti član Udruge Marijan Šijak odrecitirao dvije prigodne pjesme našeg poznatog pjesnika Petra Preradovića.

Nakon odlične večere, druženje je nastavljeno uz glazbu i ples što značajno oplemenjuje naše umirovljeničke dane.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?