ODGOVOR LIJEČNIKA BEROŠU: ‘Glavni izvor zaraze u bolnicama bit će cijepljeni zdravstveni radnici’

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

‘Dopuštanje cijepljenim zdravstvenim radnicima ulazak bez testa, riskirate proboj virusa u bolnice’, upozoravaju liječnici.

 

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš uputio otvoreno pismo djelatnicima u zdravstvenom sustavu uz najavu da će liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći doći samo ako su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test na covid-19, oglasila se i druga strana.

Jedan od liječnika obratio se direktno ministru. Njegovu objavu prenio je Hrvatski krsni zavjet.

Poštovani Ministre Beroš, pomno sam pročitao Vaše otvoreno pismo nama liječnicima, u kojem ste nedvojbeno istaknuli tri uvjeta po kojima će liječnici i drugo zdravstveno osoblje moći doći na svoja radna mjesta od 1. Listopada ove godine.

Vaše legitimno pravo kao Ministra svakako je postavljati određene uvjete, ali oni uvijek moraju biti u skladu sa zakonom i ustavom Republike hrvatske. Vidite dragi kolega, da Vas podsjetim, Liječnik prije nego dobije dopuštenje za samostalan rad mora ispuniti određene uvjete, zakonom propisane i nakon toga dobije licencu za samostalan rad. Mi smo svoje zakonske uvjete već ispunili dragi kolega, jer da nismo ne bi mogli raditi. No sada vi pokušavate nama liječnicima koji se nismo cijepili, nametnuti silom nove uvjete kojih nema u našim ugovorima o radu. Što bi se dogodilo kada bi poslodavac radniku samoinicijativno stalno mijenjao uvjete rada, a da za to nema pristanak radnika?

Ne mislite li da je to dragi Ministre gaženje ustavom zajamčenih prava radnika i kršenje ugovora o radu? Moja najveća briga u ovom trenutku, kao liječnik koji svaki dan radim sa najtežim covid pozitivnim pacijentima, jeste da ako Vam ovo uspije proći dragi Ministre bez pobune radnika i sindikata, što će Vam slijedeće pasti na pamet, kakva nova odluka ili uvjet?

Znate kako se to zove dragi Ministre? Diktatura.

Razumijem Vašu zabrinutost u svezi epidemije COVID-19, no podsjećam sve liječnike i javnost na neke činjenice koje od Vas dragi ministre do sada nismo mogli čuti.

Navodim slijedeće:
– cijepljeni i necijepljeni mogu oboljeti od virusa SARS Co 2 i dobiti koronavirusnu bolest COVID 19.
– i cijepljeni i necijepljeni mogu dobiti teške oblike COVID 19 bolesti i završiti na respiratoru, uz smrtni ishod. (osobno se uvjerio kao liječnik koji liječi takve pacijente)
– i cijepljeni kao i necijepljeni mogu zaraziti druge osobe u svojoj blizini.
– pacijenti koji dođu u Bolnicu nisu zaštićeni 100%, niti od zdravstvenih djelatnika koji su cijepljeni, a niti od onih koji nisu cijepljeni.
– davanjem COVID PROPUSNICE zdravstvenim radnicima koji su cijepljeni, riskirate proboj Sars Co 2 virusa u bolnice, upravo zato što oni mogu biti prijenosnici, a nesmetano će ulaziti u bolnice bez testa. (dovoljno je da jedan cijepljeni, a zaraženi uđe u bolnicu i danima širi bolest, a nikada ga nećemo otkriti jer ga nećemo testirati)
– stoga zaključujem, 1. Listopada javnosti mora biti jasno da će glavni potencijalni izvor zaraze u bolnicama predstavljati upravo cijepljeni zdravstveni radnici koji se neće testirati, a mogu biti zaraženi i prenijeti infekciju drugima.

Također jedna bitna stavka u svezi onih koji su cijepljeni ili koji se žele cijepiti ovim novim cjepivima. Osobno sam se uvjerio da su brojke o nuspojavama ovih cjepiva značajno male, ne zbog toga što ih nema, nego isključivo zbog toga što se odbacuju kao da to nisu i što se ne prijavljuju.
Sada ću podijeliti s Vama dragi Ministre svoje vlastito iskustvo. Kada sam se vratio s mora prve tri osobe koje su preminule zbog teških oblika COVID 19 infekcije bile su cijepljene, jedna od njih je bila i na respiratoru.
I još nešto za sve koji ovo budu čitali, morate znati puno je veća šansa da zdravi mladi ljudi dobiju jednu od brojnih nuspojava eksperimentalnog cjepiva, nego da umru od korona virusa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?