Najstariji čovjek na svijetu proslavio 146. rođendan i otkrio tajnu dugovječnosti…

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Matični ured pokrajine Jave potvrdio je da su podaci o Gothinu rođenju točni

Indonežanin Mbah Gotho, na čijoj osobnoj iskaznici piše da je rođen 1870., 31. prosinca 2016. proslavio je 146. rođendan u malome selu u indonezijskoj pokrajini Javi, a znatiželjnicima je poručio da je ključ dugovječnosti strpljenje, piše Independent.

Matični ured pokrajine Jave potvrdio je da su podaci o Gothinu rođenju točni. Dosad je titulu najstarije osobe na svijetu nosila Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla u 122.

Gotho, koji je rođendan proslavio s unukom Suryantom i suprugom Suwarni, navodno je nadživio svih desetero braće i sestara, četiri prethodne supruge i djecu.

Skromna proslava s obitelji i susjedima održana je u njegovu domu u mjestu Sragenu. Mbah Gotho osmjehivao se dok su mu pjevali rođendansku pjesmu. Kako prenose mediji, uspio je odjednom sam ugasiti sve tri svijeće s brojevima 1, 4 i 6 na rođendanskoj torti.

Kada su ga ranijih godina tražili da im oda tajnu dugovječnosti, Gotho je odgovorio:“Jedini recept je strpljenje.” Novinarima je ispripovijedao da se za smrt počeo pripremati još 1992., kada je dao isklesati nadgrobnu ploču, no i 24 godine nakon toga još uvijek je živ.

View image on Twitter

Za regionalnu televizijsku mrežu 2016. je kazao: “Zapravo sada želim umrijeti.”Odnedavno Gotho ne može sam održavati higijenu, a članovi obitelji pomažu mu pri konzumiranju hrane jer je sve slabiji.

Unuci kažu da Gotho najviše vremena provodi slušajući radio jer mu je vid preslab da bi gledao televizijski program.

U svijetu ima još nekoliko osoba koje tvrde da su nadmašile rekord Jeanne Calment, poput Nigerijca Jamesa Olofintuyija koji kaže da će uskoro napuniti 171. i Etiopljanina Dhaqabo Ebbea koji je navodno star 163 godine, no bez dokumenata kojima to mogu potvrditi nema i službenog priznanja, piše Večernji list.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

PRED LJETNU STANKU

  Tijekom lipnja Podružnica „Seniori Studentskog grada“ iz istoimenog naselja u zagrebačkoj Dubravi dovela

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?