NAJBOLJA DOMAĆA PIZZA – RECEPT

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Najbolja pizza nalik na onu iz pizzerije je pizza koja je prilagođena vašem ukusu, a ipak kvalitetom nalik na one iz najboljih pizzeria. Mnogo je recepata danas ispisano na internetu, a vi ipak kod kuće ne uspijevate napraviti dobru pizzu.  U pečenju pizza vi se susrećete s nekoliko problema i ako njih otklonite vaši prijatelji će se uvjeriti da ste pravi pizza majstor.

Prvi problem je kvaliteta tijesta, pa vam predstavljamo sve sastojke i postupak za kvalitetno pizza tijesto.

Drugi problem je temperatura vaše pećnice koja je maksimalno 250 stupnjeva C. Temperatura u krušnoj peći se kreće od 600 do 700 stupnjeva C.

Najčešći primjer je da razvučete deblje tijesto, jako prelijete kečapom i nabacate, salamu, sir i sve ostalo. Kad je pizza gotova svi okusi su pomiješani ona je sočna, tijesto debelo i zapravo je sva više skuhana, a ne pečena. Takva je pizza gorkastog okusa zbog kečapa.

Drugi način kako pripremate je tanje tijesto i malo kečapa. Pizza na ovaj način je promašaj jer vam je salama suha, sir zapečen kao guma ili plastika i priznajte nije baš ukusna.prenosi

Mnogi tepsiju premažu uljem i tek tada stavljaju tijesto što je krivo

Idemo redom sa pripremom vrhunske pizze….

TIJESTO ZA PIZZU

Sastojci:

550 g glatkog brašna
1 žličica šećera
1/2 kocke kvasca
1 jaje
1/2 praška za pecivo
1 jogurt
1 žličica soli
1 dl mlijeka,
1 dl vode

 

Priprema:

Zagrijati 1dl mlijeka ,u mlijeko dodati 1 žličicu šečera i 1 žličicu brašna, promiješati i dodati natrganu polovicu kocke kvasca.

Ostaviti da se diže.

U posudu u kojoj ćete miješati tijesto dodajte brašno, jaje, malo soli, pola praška za pecivo i času jogurta.

Gotovo tijesto ostaviti da se odmori u frižderu oko sat vremena.

Prije pečenja pobrašniti tepsiju, i u tepsiju staviti samo razvučeno tijesto i peći oko 10 – tak minuta na 250 stupnjeva C. Kad je tijesto gotovo pečeno, izvadimo ga na brzinu van, premažemo rastvorom vode i kečapa u omjeru 2:1 ( bolja opcija je domaći kuhani paradajz) i na njega stavljamo sastojke koje želimo. Sve to ponovno vraćamo u pečnicu i pečemo tako dugo dok ne vidimo da nam se sir počinje topiti. Pizzu vadimo van i po želji dodajemo, feferone i origano. Origano i feferoni uvijek se dodaju na kraju po završetku pečenja.

Dobili smo vrhunsku pizzu od kvalitetnog i dobro pečenog tijesta. Salama nije suha, sir je topljiv i rasteže se prilikom rezanja, dakle sačuvali smo sve okuse svih namirnica.

Da smo odmah stavili sve, zbog niske temperature moramo duže peći da bi tijesto bilo pečeno, ali time i uništimo ostale sastojke, izgubili bismo okuse i sve bi nam bilo suho zbog slabe temperature i dužeg pečenja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i