Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, udruga Bijeli krug Hrvatske je danas, 22. rujna, u prostorijama Centra za socijalnu skrb u Splitu, održala stručnu konferenciju pod nazivom „Zaštita prava žrtava obiteljskog nasilja“.

Konferencija je sastavni dio projekta Udruge “Centar za pomoć i podršku 2 Split“ kojeg financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskog sustava,obitelji i socijalne politike, a provodi se u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Split.

Cilj konferencije je razmjena znanja i iskustava sa područja zaštite prava žrtava i analiza njihove primjene u praksi.  Konferencija je okupila predstavnike javnih institucija, organizacija i ustanova koje se u svojem radu susreću sa problematikom obiteljskog nasilja, odnosno procesuiraju počinitelje a ujedno i štite žrtvu.

Uz uvodnu pozdravnu riječ prisutnima, predsjednica Livija Plančić se osvrnula na desetogodišnji rad udruge Bijeli krug Hrvatske kroz pregled svih njenih aktivnosti i postignuća. Uz pružanje pomoći i podrške žrtvama svih oblika nasilja u Savjetovalištu za žrtve, udruga provodi i zaštitnu mjeru psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji te pruža podršku ekonomskom osnaživanju i lakšem uključivanju na tržište rada kako žrtava nasilja tako i drugih marginaliziranih i socijalno isključenih skupina.

 

 

Kroz izlaganje Jelene Odrljin, policijske službenice Odjela za maloljetničku delikvenciju Policijske uprave splitsko-dalmatinske, prezentirana je uloga policije u procesuiranju slučajeva obiteljskog nasilja te istaknuta važnost zaštitnih mjera radi otklanjanja ugroženosti i osiguranja zaštite zdravlja i sigurnosti žrtava obiteljskog nasilja. Istaknula je podatak da se broj prijava obiteljskog nasilja na području Splitsko-dalmatinske županije iz godine u godinu povećava. Za prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je ukupno 194 kaznena djela nasilja u obitelji što je 14% više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Primjere u praksi prekršajnog procesuiranja počinitelja nasilja u obitelji prezentirala je Ljiljana Vuko, sutkinja Prekršajnog suda u Splitu. Na važnost psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji u prevenciji daljnjeg nasilja ukazala je Ljiljana Šupraha, licencirana realitetna terapeutkinja iz udruge Bijeli krug. Cilj tretmanskog rada jest suočiti nasilnika s njegovim ponašanjem, dati mu do znanja da je nasilje neprihvatljivo i ponuditi mu mogućnosti nenasilnog rješavanja sukoba. 

O ulozi Centra za socijalnu skrb u zaštiti žrtava obiteljskog nasilja govorila je Renata Jurčević, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Omiš. Socijalni radnici u slučaju obiteljskog nasilja nisu samo prijavitelji počinjenog nasilja, nego i pružatelji pomoći i podrške žrtvama. Ono što je važno u slučaju prijave obiteljskog nasilja jest slušati žrtvu, davati informacije i pružiti podršku poštujući izbor žrtve, pa čak ako je to i povratak u ‘začarani krug’ obiteljskog nasilja.

Zaključno, sukladno s politikom nulte tolerancije na nasilje, sa konferencije je poslana jasna društvena poruka o nedopustivosti nasilja u obitelji, kao i potrebi većeg rada na resocijalizaciji nasilnika, kao i podizanju svijesti na obrazovnoj i medijskoj razini o štetnosti ovog sve većeg društvenog problema.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?