Cijepili ste se? Evo u koje zemlje možete putovati bez testa i karantene!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

U svim zemljama svijeta započelo je cijepljenje protiv koronavirusa, radi kojega su zabranjena mnoga putovanja u posljednjih godinu dana. Sve većom procijepljenosti stanovništva diljem svijeta, čime stječemo imunitet, mnoge zemlje počinju ublažavati donesene mjere za one osobe koji imaju liječničku potvrdu o cijepljenju. Dok neke zemlje priznaju i potvrdu o preboljenoj bolesti u zadnjih tri mjeseca, koliko se zasad zna da imunitet traje.

Iako se u Hrvatskoj cijepljenje odvija sporije nego je planirano, pa opća populacija još nije došla na red, te mlade osobe željne putovanja ne mogu znati kad će biti dovoljno cjepiva za njih, u drugim zemljama proces cijepljenje ide znatno brže te vijesti o ukidanju restrikcija na putovanjima bude optimizam za više putovanja u ovoj godini.

Neke zemlje još nisu donijele odluku o tome isplatili li im se pokrenuti turizam čak i uz potvrdu o cijepljenu, dok se jedan dio zemalja ipak međusobno dogovorio o slobodnom prolasku cijepljenih putnika, poput primjerice Grčke, Cipra i Izraela.

U nastavku donosimo popis zemalja u koje svi cijepljeni Hrvati mogu odmah otputovati bez dodatnih mjera i ograničenja.

SLOVENIJA

Za ulazak u Sloveniju dovoljna će biti potvrda o cijepljenju ili preboljenoj bolesti covid-19 koju izdaju obiteljski liječnici. Jednostavnije nego do sada, zar ne!?

ESTONIJA

Za sve putnike koji imaju potvrdu da su primili propisanu dozu,  jedno od devet međunarodno priznatih cjepiva, obavezna karantena pri ulasku u zemlju ukinuta je. Važno je da imaju potvrdu o cijepljenju i broj cjepiva na estonskom, ruskom ili engleskom jeziku. Ograničenje je također ukinuto za one koji su preboljeli covid-19.

 

 

 

GRUZIJA

Svi putnici koji imaju potvrdu da su primili dvije doze cjepiva mogu nesmetano ući u zemlju zrakoplovom, a na aerodromu će im biti osigurani posebni izlazi za brži prolaz.

ISLAND

Na Island također možete bez predočenja negativnog testa i bez karantene ukoliko imate dokaz da ste primili cijepivo protiv covida-19. Putnici moraju pokazati certifikat o cijepljenju na islandskom, danskom, norveškom, švedskom ili engleskom jeziku. Iako ostaje na snazi zabrana ulaska putnicima koji nisu građani zemalja Europske unije.

POLJSKA

Poljska iako je u prosincu najavila da će ukinuti karantenu za putnike koji prime cjepivo, zasad tu odredbu ukinula samo za putnike iz zemalja EU i Švicarske, te na one putnike koji dolaze zrakoplovom.

RUMUNJSKA

Svi putnici kojima je od cijepljenja drugom dozom cjepiva prošlo najmanje 10 dana, a koji imaju potvrdu da su primili cjepivo, ukinuta je obveza karantena pri ulasku u zemlju.

SEJŠELI

Putnici s dokazom o cijepljenju mogu posjetiti Sejšele, no od cijepljenja drugom dozom cjepiva treba proći najmanje dva tjedna, te  svejedno moraju predočiti i negativan PCR test. Potvrdu o procijepljenosti i test potrebno je učitati u posebnoj aplikaciji, zajedno s detaljima o letu i smještaju, nakon čega je posjet dozvoljen bez obavezne karantene.

Vlade širom svijeta sve više razmatraju potencijalnu ulogu i uvođenje  covid putovnica, koje bi izdavali cijepljenima protiv koronavirusa. Međutim, sve je izglednije kako bi time moglo doći do diskriminacije, privilegija za određene skupine ,te isključivanje iz svega onih osoba koje su posljednje u redu za cijepljenje.

 

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?