Na izletu uživali u ljepotama Gornjeg Međimurja

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Udruga umirovljenika Grada Čakovca posjetila je 1. listopa- da nekoliko zanimljivih turističkih destinacija Gornjeg Međimurja. Prvo smo posjetili Toplice Sveti Martin, najljepše i najveće toplice sjeverozapadne Hrvatske. Iako je jesen, još uvijek ima puno turista iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Posebno je interesantan hotel Golf koji u hladnim jesenskim i zimskim uvjetima pruža obilje interesantnih sadržaja.

Nakon toplica, posjetili smo Lovačku kuću Perhoč koja na 10 hektara livade i šuma na prekrasnim brežuljcima općine Štrigova i Sveti Martin uzgaja jelene lopatare, muflone i divlje svinje. Životinje se nalaze u prirodnom ambijentu i moguće je da ih hrane i posjetitelji. Na terasi lovačke kuće uživali smo u prekrasnom pogledu na farmu i divljač. Također smo uživali u delicijama od divljači kao što su pikantne salame od jelena i vepra.

Razgledavanje Gornjeg Međimurja nastavili smo u Željeznoj gori razgledavanjem parka prirode obitelji Valkaj. Park veličine tri hektara na nadmorskoj visini od 300 metara pruža prekrasan pogled na obronke međimurskog gorja. Ondje smo mogli vidjeti biljke mediteranskog podneblja kao i ukrasne biljke poput javora, breza, ginko drveća, bagrema kao i prekrasnih primjeraka cvijeća. Park sadrži brojne umjetničke skulpture od keramike, budući da se obitelj Valkaj bavi proizvodnjom keramičkih proizvoda i suvenira. Skulpture i suveniri predstavljaju kulturnu, etnografsku i prirodnu baštinu Međimurja.

Posebno je interesantna ljetna pozornica namijenjena izvođenju koncerata klasične glazbe na otvorenom, koja se odlično uklapa u prekrasan krajolik. 

Kakvo bi to bilo putovanje po Gornjem Međimurju da ne posjetimo vinsku cestu i probamo kvalitetna međimurska vina.? Stoga smo posjetili vinogradarstvo i podrumarstvo obitelji Belović. Mnoga njihova vina primila su najviša priznanja i šampionske naslove na domaćim i međunarodnim izložbama. Probali smo nekoliko sorti vina izvrsne kakvoće, okusa i mirisa.

Putovanje smo nastavili prema Štrigovi. Ondje nas je gospodina Josip Mikac iz Turističke zajednice Štrigova upoznao sa crkvom Sv. Jeronima koja je poznata sa svoja dva zvonika, a sagrađena je od 1738. do 1749. godine i ukrašena freskama poznatog slikara Ivana Rangera.

Druženje smo nastavili na ručku kod Izletišta Goričanec uz domaće specijalitete i kvalitetno vino. Nakon ručka razgledali smo seosko domaćinstvo Goričanec i uživali u šetnji uz jezero. Izlet smo završili u Žabniku razgledavanjem starog mlina na Muri i skele koja je prije izgradnje mosta prevozila preko rijeke Mure.

Na kraju cjelodnevnog razgledavanja Gornjeg Međimurja zaključili smo da trebamo više puta organizirati izlete po Međimurju, jer obilujemo brojnim ljepotama koje treba vidjeti. (Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave