Mravi, uši, mušice, leptiri i ostale životinje na vrtu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Mravi, uši, mušice, leptiri i ostale životinje na vrtu

 

Tragom nekih info, a i iz nekih vlastitih pouka i zaključaka, uz redovito praćenje napredovanja biljaka, došla sam do nekih vlastitih saznanja.

Pa krenimo, a kako drugačije, nego najbolje redom. Dakle, velika većina ljudi/ vrtlara smatra mrave, uši, mušice i ostale takve kukce – štetočinama. Možda tako izgledaju, al’ samo na prvu..

Pa evo što mi neki moji tragovi i informacije otkrivaju o tome.

Mravi i uši

Nisu štetočine na vrtu, već rade prirodnu selekciju – napadaju slabe ili bolesne biljke. Biljke koje su dovoljno jake i dobro razvijene, nitko ih ne dira.

Moj zaključak i vlastito uvjerenje: Ovo je dobrim dijelom istina, a evo i zašto:

Sve moje biljke, koje su ojačavane raznim prirodnim preparatima, prihranjivane, jake su i zdrave. Nitko ih ne napada jer su već u samom startu stvorile svoj obrambeni sustav. Pa tako u mojim kupusnjačama zasad još nema nikakvih posjetitelja, a nadam se da ih niti ne bude, jer su biljke već ogromne, i ostarile (pojam koji nazovi štetočine ne vole) – odnosno kupusnjače su u fazi savijanja u glave.

Mravi, uši i ostali takvi mali napasnici napadaju samo mlade i slabe biljke.. Čim su starije i jače, više im nisu zanimljive.

Pouka iz svega:

Potrebno je često i intenzivno hraniti i ojačavati biljke, kako bi iste već u samom startu na vrtu imale dovoljno snage razviti svoj obrambeni sustav, i vjerujte mi – takve nisu ovim malim napasnicima uopće više zanimljive pa ih niti ne diraju.

Zaboravila sam spomenuti još i ovo – smrdljive martine provjereno odbija miris paprene metvice. Ne ubija ih, al’ uvjerila sam se lani kad su mi okupirali velik dio s grahom. Nakon par tretmana s preparatom paprene metvice i nije bilo više nijednog među biljkama.

Slađana S.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Polje moje malo

Često me ljudi pitaju: Zašto toliko toga sadite? Jel imate neki opg , jel