Mravi, uši, mušice, leptiri i ostale životinje na vrtu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Mravi, uši, mušice, leptiri i ostale životinje na vrtu

 

Tragom nekih info, a i iz nekih vlastitih pouka i zaključaka, uz redovito praćenje napredovanja biljaka, došla sam do nekih vlastitih saznanja.

Pa krenimo, a kako drugačije, nego najbolje redom. Dakle, velika većina ljudi/ vrtlara smatra mrave, uši, mušice i ostale takve kukce – štetočinama. Možda tako izgledaju, al’ samo na prvu..

Pa evo što mi neki moji tragovi i informacije otkrivaju o tome.

Mravi i uši

Nisu štetočine na vrtu, već rade prirodnu selekciju – napadaju slabe ili bolesne biljke. Biljke koje su dovoljno jake i dobro razvijene, nitko ih ne dira.

Moj zaključak i vlastito uvjerenje: Ovo je dobrim dijelom istina, a evo i zašto:

Sve moje biljke, koje su ojačavane raznim prirodnim preparatima, prihranjivane, jake su i zdrave. Nitko ih ne napada jer su već u samom startu stvorile svoj obrambeni sustav. Pa tako u mojim kupusnjačama zasad još nema nikakvih posjetitelja, a nadam se da ih niti ne bude, jer su biljke već ogromne, i ostarile (pojam koji nazovi štetočine ne vole) – odnosno kupusnjače su u fazi savijanja u glave.

Mravi, uši i ostali takvi mali napasnici napadaju samo mlade i slabe biljke.. Čim su starije i jače, više im nisu zanimljive.

Pouka iz svega:

Potrebno je često i intenzivno hraniti i ojačavati biljke, kako bi iste već u samom startu na vrtu imale dovoljno snage razviti svoj obrambeni sustav, i vjerujte mi – takve nisu ovim malim napasnicima uopće više zanimljive pa ih niti ne diraju.

Zaboravila sam spomenuti još i ovo – smrdljive martine provjereno odbija miris paprene metvice. Ne ubija ih, al’ uvjerila sam se lani kad su mi okupirali velik dio s grahom. Nakon par tretmana s preparatom paprene metvice i nije bilo više nijednog među biljkama.

Slađana S.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?