Ljekovita lavanda – Kraljica mediterana

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Osim što su njezini mirisni ljubičasti cvjetovi melem za vaše oči i nos, ona vam može poslužiti kao praktičan prirodni lijek za cijelu obitelj – od najmlađih do najstarijih. Prekrasan ljubičasti cvijet i opojan miris prvenstveno će privući pčele, no lavanda ima mnoštvo dobrobiti za naše zdravlje.

Razlog zbog kojeg lavandu s punim pravom možemo nazvati božanstvenom, krije se i u univerzalnosti njezine primjene. Već približno 2500 godina, ta grmolika biljka podrijetlom s grčkih otoka, učestalo se koristi pri liječenju unutarnjih i vanjskih tjelesnih boljki, a zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, odlično djeluje i na psihu, te stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti.

Rimljani su imali običaj u vodu za pranje rublja stavljati lavandu, što je, obzirom na njezina antiseptička i antibakterijska svojstva bio nadasve mudar potez, osobito pri pranju rublja brojnih ranjenih vojnika.

Znatno kasnije, u vrijeme kada je kuga vladala Europom,  mnogi su se spasili od sigurne smrti tako što su pri kontaktu s drugim ljudima, nos i usta zaštitili rupčićima natopljenim lavandinom vodicom.

Zahvaljujući blagotvornim svojstvima sprječavanja infekcije, lavanda je,  u nedostatku drugih lijekova, tijekom oba svjetska rata često korištena pri dezinfekciji rana. 

Svestrana lavanda pomaže i pri uklanjaju boli. Njezin blag miris općenito smiruje, opušta i otklanja osjećaj napetosti, pa se eterično ulje lavande može koristiti i za masažu, a pouzdano pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića.

Eterično ulje lavande jedno od rijetkih koje se može nerazrijeđeno nanositi na kožu. Budući da potiče njezinu regeneraciju, odlično je sredstvo pri iscjeljivanju rana i ožiljaka, te akni, ekcema i opekotina

Lavanda je korisno pomoćno sredstvo u liječenju svih bakterijskih i gljivičnih infekcija kože.

Eteričnim uljem lavande možemo se poslužiti i za inhaliranje, tako što ćemo nekoliko kapljica nakapati u posudu vruće vode. Time ćemo pročistiti dišne putove i osvježiti cijeli organizam.

Dobrobiti lavande:

–           Saveznik kod tjeskobe i depresije: lavanda ima umirujući učinak poboljšava raspoloženje i ublažava tjeskobu.

  

  • Poboljšava san: uz miris lavande u sobi ujutro ćete se probuditi osvježeni i odmorni.

    

  • Smanjuje razdražljivost: umiruje živčani sustav, smanjuje iritacije, ljutnju, agresiju i odnosi nemir.

    

  • Ublažava ubode i ubrzava zacjeljivanje rana: pomaže smanjiti iritacije na koži, svrbež od ugriza ili uboda kukaca te opekline nastale od sunca ili nekim drugim putem.

    

  • Njeguje kožu: svojim protuupalnim svojstvima i antioksidativnom djelovanju, odličan je izbor za njegu kože.

    

  • Potiče rast kose: lavanda potiče rast kose i njeguje folikule vlasi.

 

Stara latinska izreka kaže “Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše”. Naziv biljke potiče od rimske riječi “lavare”, što znači prati odnosno kupati.

Sandra Vukušić

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?