Može li se opozvati darovni ugovor?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Drugo dežurstvo u sklopu projekta Sa- vjetnik’kod kuće’održano je 15. veljače 2022. u prostorijama podružnice SUH-a Miroševec, a na kojoj su osim članova te po­družnice, sudjelovali i članovi iz podružnica Podsljeme i Oporovec. Odaziv je bio odličan, čak 33 člana iz triju podružnica sudjelovalo je na dežurstvu, a mnogi od njih imali su konkretne upite o problemima koji ih se tiču. Tijekom izlaganja netko od sudionika je upitao što ako oporučno ostavi svu imovinu unuku i on umre, tko će dobiti imovinu, na što je pravnik Vedran Grahek odgovorio kako se onda aktivira Zakon o nasljeđivanju i imovina se dijeli prema nasljednim redovima.

      Jedno od pitanja bilo je i da li se može poništiti darovni ugovor, te je pravnica Štefica Salaj kazala kako se svaki ugovor teoretski može poništiti, a kod ovog ugovo­ra darovatelj može opozvati darovanje ako nakon sklapanja ugovora toliko osiromaši da više nema sredstava za svoje nužno uz­državanje, niti ga tko ima uzdržavati, osim ako se svojom krivnjom doveo u to stanje. Također, obdarenik nije dužan vratiti dar ako darovatelju osigura sredstva koja mu nedostaju za uzdržavanje.

 

Koja je razlika između oporuke i ugovora o da­rovanju?

 

      Sudionice je zanimalo i zašto neke umirovljenice imaju pravo na šest mjeseci dodanog staža na mirovinu za svako ro­đeno dijete, a neke, iako imaju djecu nisu ostvarile tu mogućnost, na što im je glavni tajnik SUH-a Igor Knežević kazao kako je riječ o lošoj odredbi u Zakonu o mirovin­skom osiguranju, prema kojem samo one majke koje su u mirovinu otišle od 2019. godine imaju to pravo, i da se SUH borio da se ono odnosi na sve, dakle i one koji su se umirovili prije 2019. godine. (Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?