MINISTARSTVO FINANCIJA IGNORIRA UMIROVLJENIKE – Zatraženo posredovanje MROSP

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Dana 25. listopada 2020. Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske uputili su Mi­nistarstvu financija ponovljenu inicijativu za uvođenje novog načina izračuna dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje iz mirovine. Nakon što nisu primili odgovor, u više navrata su na sjednicama Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a posljednji put 9. rujna 2021. zamolili Dragicu Radojčević, predstavnicu Ministarstva financija u Nacionalnom vijeću, da prenese inicijative umirovljenika vrhu Ministarstva. Nažalost, komunikacija je izostala.

     Kako je dodatni zdravstveni doprinos na mirovine krizna mjera zaostala iz 2009. godine, a od koje su političkim odlukama odmah u početku oslobođeni svi branitelji, kao i umirovljenici s nižim mirovinama, neshvatljivo je zadržavanje tog nameta na dio radničkih mirovina. Sindikat i Matica su višekratno predlagali da se, do konačnog ukidanja, doprinos obračunava na razliku visine prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine umjesto na cijelu mirovinu, o čemu su u osobnom kontaktu krajem prošle godine upozorili i premijera Plenkovića.

     Ministar Marić ignorira umirovljenike, pa je stoga od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zatraženo posredovanje u organiziranju zajedničkog sastanka predsjednica umirovljeničkih udruga i nadležnih u Ministarstvu financija, kako bi i usmeno obrazložili prijedlog, te dobili odgovor nadležnih.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Nemam za kilo breskvi

Telefonski pozivi razočaranih umirovljenika svakodnevica su rada u Sindikatu umirovljenika Hrvatske. Jedan takav poziv

napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?