MINISTARSTVO FINANCIJA IGNORIRA UMIROVLJENIKE – Zatraženo posredovanje MROSP

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Dana 25. listopada 2020. Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske uputili su Mi­nistarstvu financija ponovljenu inicijativu za uvođenje novog načina izračuna dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje iz mirovine. Nakon što nisu primili odgovor, u više navrata su na sjednicama Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a posljednji put 9. rujna 2021. zamolili Dragicu Radojčević, predstavnicu Ministarstva financija u Nacionalnom vijeću, da prenese inicijative umirovljenika vrhu Ministarstva. Nažalost, komunikacija je izostala.

     Kako je dodatni zdravstveni doprinos na mirovine krizna mjera zaostala iz 2009. godine, a od koje su političkim odlukama odmah u početku oslobođeni svi branitelji, kao i umirovljenici s nižim mirovinama, neshvatljivo je zadržavanje tog nameta na dio radničkih mirovina. Sindikat i Matica su višekratno predlagali da se, do konačnog ukidanja, doprinos obračunava na razliku visine prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine umjesto na cijelu mirovinu, o čemu su u osobnom kontaktu krajem prošle godine upozorili i premijera Plenkovića.

     Ministar Marić ignorira umirovljenike, pa je stoga od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zatraženo posredovanje u organiziranju zajedničkog sastanka predsjednica umirovljeničkih udruga i nadležnih u Ministarstvu financija, kako bi i usmeno obrazložili prijedlog, te dobili odgovor nadležnih.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?