Kako brinuti o zdravlju prostate i spriječiti razvoj raka testisa

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Karijera, brak, djeca čine ju još životnijom. Vremenski cajtnot uzima danak. Muškarci su gurnuti u začarani krug u kojem se neki snalaze a neki i ne. Ipak većini je zajedničko da za svoje muško zdravlje to dragocjeno vrijeme nemaju.

Do četrdesete problemi sa erekcijom, tumori testisa, spolno prenosive bolesti i moguća neplodnost ono je što vas mora brinuti. Promijenite životne navike, vježbajte redovito, jedite zdravo, kontrolirajte težinu i nemojte pušiti.

To su pretpostavke za dobar seksualni život ali time smanjujete i mogućnost bolesnih stanja i malignih bolesti. Ako unatoč tome postoji određeni problem s postizanjem i održavanjem erekcije javite se liječniku.

 

Rak testisa čest je u mladih

Neven Kapun, dr. med, spec. urologije; foto: Marko Prpic/PIXSELL

Popipajte si testise barem svakih nekoliko mjeseci i ako primjetite tvrdu promjenu veličine jagodice prsta ili naglo povećanje testisa posjetite svog liječnika ili urologa. Stupate u odnose sa novom partnericom, koristite kondome u obostranu korist. Pojavi li vam se nakon odnosa pečenje u mokraćnoj cijevi ili imate iscjedak prije ili između mokrenja velika je vjerojatnost da ste zaradili upalu mokraćne cijevi sa jednom od spolno prenosivih bakterija. Pojave li vam se promjene u vidu bradavica ili bjelkastih zadebljanja moguća zaraza HPV virusom je velika. Posjetite liječnika. Ne čekajte. Čim prije se riješite novonastalih simptoma i promjena na udu vaše potpuno zdravlje je ponovno tu. Stupili ste u brak, želite svoju malu bebu, pokušavate godinu dana i ništa. Vrijeme je da se učini spermiogram (uz tri dana apstinencije) i obavi obrada kod urologa ili endokrinologa.

Brzo postavljanje dijagnoze i mogući terapeutski postupci povećavaju bitno vaše šanse za potomstvom.

Stariji ste od 35 godina, dugogodišnji pušać, primijetili ste krv u mokraći. Nemate znakove upale. Nema bolova. Situacija je hitna. Treba isključiti moguće tumore u mjehuru i drugim djelovima urotrakta. Pregled kod urologa, uzv. urotrakta i moguća cistoskopija riješit će sve dileme. Bližite se pedesetima ili ste stariji. Imate ili nemate probleme sa mokrenjem. Morate znati da svaki šesti muškarac tokom godina oboli od raka prostate, a da se ta mogućnost sa starenjem bitno povećava.

 

Zapamtite, rak prostate dok ne uznapreduje u pravilu ne daje nikakve simptome. Vrijeme je da date krv za PSA i sa nalazom obavite pregled kod urologa koji će vam s obzirom na vrijednosti odredite daljnji tok mogućih pretraga ili pregleda.

Rano postavljanje dijagnoze raka prostate stavlja vas u poziciju potpunog ozdravljenja. Ako su tegobe s mokrenjem bile razlog pregleda promjene životnih navika i široka paleta učinkovitih lijekova riješiti će vaše tegobe ili ih bitno smanjiti. Sve u svemu, 2020. je godina u kojoj će te vaše muške probleme staviti pod lupu i aktivno ih rješavati. Jer zdravlje je sve.prenosi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?