Candida i intolerancija na hranu: SIMPTOMI

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Užurbani način života, stres, loša prehrana, prečesto korištenje antibiotske terapije i premalo kretanja ostavljaju posljedice na naš organizam. Osim gastrointestinalih smetnji, sve je češći problem jakih i čestih glavobolja, povećanja tjelesne mase, osipa, svrbeža i crvenila na koži te umora. Ako ste obavili sve specijalističke liječničke preglede te niste ustanovili uzrok ovim problemima, te nemate klasičnu alergiju onda je moguće objašnjenje intolerancija na hranu ili pak infekcija Candidom, pojašnjava Andrea Bilandžija, mag.nutr..

Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu. Intolerancija na hranu u osnovi znači da vaš probavni sustav ne podnaša hranu koju jedete, stvarajući tako niz simptoma i problemima s kojima se susrećete. Iako intolerancija nije po život opasna, ona je jako neugodna te narušava kvalitetu života. Simptomi intolerancije na neku namirnicu javljaju se odgođeno, od nekoliko sati nakon konzumacije problematične namirnice pa sve do 72 sata nakon zbog čega je teško samostalno locirati o kojoj je namirnici riječ.

Intolerancija na hranu mnogo je češća od alergije na hranu, s time da je intolerancija na gluten najčešća vrsta intolerancije na hranu, a pogađa gotovo 1 od 5 osoba.

    Osim intolerancije na hranu, česti problem je i infekcija Candidom albicans koja spada u grupu gljivica koja se u manjem broju prirodno nalazi između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice. Pod različitim utjecajima, a pogotovo zahvaljujući nekontroliranoj upotrebi antibiotika, sve češćoj upotrebi oralnih kontraceptiva te hormonske nadomjesne terapije dolazi do njenog nekontroliranog bujanja.

    Posljedica ovog rasta ne mora biti samo lokalna infekcija, nego dolazi do bujanja u crijevima što rezultira povećanom propusnošću crijevne sluznice i povećanom apsorpcijom štetnih tvari i alergenima iz hrane koji bi inače u potpunosti bili eliminirani kod očuvane funkcije crijeva.

Simptome infekcije Candidom možemo podijeliti u nekoliko skupina:

 

  • Opći simptomi: umor, depresija, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, osjetljivost prema kemikalijama, česte mokraćne infekcije.

  • Respiratorni simptomi: kronični iscjedak iz sinusa, česti kašalj, grlobolja, prehlade, alergije, astma

  • Kožni simptomi: osip, peckanje

  • Gastrointestinalni simptomi: plinovi, nadutost, učestali proljevi, ili zatvori, grčevi u crijevima, žgaravica, sindrom iritabilnog kolona

  • Ginekološki simptomi: peckanje, crvenilo, svrbež, bjelkasto-žućkasti iscjedak iz rodnice

  • Hormonalne smetnje: neredovita menstruacija, menstrualni grčevi, izražen PMS, pojasnila je Andrea Bilandžija, mag.nutr..

Općenito gledano, intolerancija ali i alergije na hranu mogu uzrokovati „sindrom probušenog crijeva“ što je idealno tlo za razvoj Candide. Osmislite obroke tako da budu raznovrsni i ne ponavljajte iste obroke više dana za redom.

Davorka Ožura

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

KRV U MOKRAĆI

Možda zvuči nevjerojatno, ali krv u urinu nećete svaki put primijetiti. Ponekad ju je

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?