Banana za doručak nije dobra ideja! Saznajte zašto ju je bolje ‘premjestiti’ u neki drugi termin

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Postoje vrste voća koje se ne bi trebale jesti navečer, tako postoje i one koje ne bismo trebali uzimati na prazan želudac. No, vjerojatno će vas iznenaditi činjenica da je riječ o bananama, budući da njih najčešće i jedemo ujutro. Popularnost banane duguju i svojoj praktičnosti, naročito za one koji su u žurbi i nemaju vremena za spremanje doručka. Dok se spremaju ili voze na posao, banana je usputni obrok oko kojeg se nismo morali truditi, a ukusne su i pružaju obilje vitamina i energije. Saznajte zašto ipak banana ne bi trebala biti ono što ćete u danu prvo konzumirati, nego tek kasnije, kao međuobrok.

 

Iako se čine kao dobar izbor ujutro, ako ih jedete na prazan želudac mogu vam znatno smanjiti razine energije. U početku ćete, zahvaljujući šećeru, osjetiti nalet energije, ali vrlo brzo doći će do povećanog umora i gladi. Također mogu, kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, izazvati proljev. Ako se niste spremni odreći banana ujutro, kombinirajte ih s namirnicama koje sadrže zdrave masnoće, poput maslaca od kikirikija.

Od banane vam prijeti umor

Kada pojedete bananu na prazan želudac, razina šećera u krvi znatno se povisi. Isto tako se povećava i razina kiseline u organizmu. Banane nam dakle pružaju odmah energiju (to i razlog zašto je to idealno voće za sportaše), ali ona je kratkog vijeka pa vrlo brzo dolazi do premorenosti i osjećaja iscrpljenosti.

 Brzo slijedi napad gladi

Banane sadrže veliki udio šećera, do 25 posto. Kada je pojedemo na tašte, količina inzulina u krvi rapidno poraste, a zatim se drastično smanji. To za posljedicu ima da se u tijelu javlja snažan osjećaj gladi ili bolje rečeno napad gladi, tako da odmah moramo nešto pojesti.

Hranjive tvari trebaju pomagače

Banane obiluju zdravim sastojcima poput vitamina B6 i kalija. Međutim, ove sastojke  organizam najbolje preuzima kada dolaze u kombinaciji s drugim tvarima. Dakle, ako već jedete bananu za doručak, onda bi ju trebalo pomiješati s drugim namirnicama – svježim kravljim sirom, jogurtom, orašastim plodovima, žitaricama, medom… To će biti dobar start za dan koji je pred vama.

Nutricionisti savjetuju, da ukoliko žurite i ne stižete  doručkovati, svakako preskočite ovu voćku i kao zamjensku alternativu, konzumiranje jabuke će vam oduzeti samo par sekudni, a ona vam je mudrije rješenje. 

Dobra je vijest da će vam banana ipak sigurno  pomoći navečer da zaspite odmah! U videu na YouTube kanalu, dr. Tracy Lockwood Beckerman, nutricionist, je pojasnila zašto su banana i maslac od kikirikija najbolja namirnica za dobar san.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?