Banana za doručak nije dobra ideja! Saznajte zašto ju je bolje ‘premjestiti’ u neki drugi termin

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Postoje vrste voća koje se ne bi trebale jesti navečer, tako postoje i one koje ne bismo trebali uzimati na prazan želudac. No, vjerojatno će vas iznenaditi činjenica da je riječ o bananama, budući da njih najčešće i jedemo ujutro. Popularnost banane duguju i svojoj praktičnosti, naročito za one koji su u žurbi i nemaju vremena za spremanje doručka. Dok se spremaju ili voze na posao, banana je usputni obrok oko kojeg se nismo morali truditi, a ukusne su i pružaju obilje vitamina i energije. Saznajte zašto ipak banana ne bi trebala biti ono što ćete u danu prvo konzumirati, nego tek kasnije, kao međuobrok.

 

Iako se čine kao dobar izbor ujutro, ako ih jedete na prazan želudac mogu vam znatno smanjiti razine energije. U početku ćete, zahvaljujući šećeru, osjetiti nalet energije, ali vrlo brzo doći će do povećanog umora i gladi. Također mogu, kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, izazvati proljev. Ako se niste spremni odreći banana ujutro, kombinirajte ih s namirnicama koje sadrže zdrave masnoće, poput maslaca od kikirikija.

Od banane vam prijeti umor

Kada pojedete bananu na prazan želudac, razina šećera u krvi znatno se povisi. Isto tako se povećava i razina kiseline u organizmu. Banane nam dakle pružaju odmah energiju (to i razlog zašto je to idealno voće za sportaše), ali ona je kratkog vijeka pa vrlo brzo dolazi do premorenosti i osjećaja iscrpljenosti.

 Brzo slijedi napad gladi

Banane sadrže veliki udio šećera, do 25 posto. Kada je pojedemo na tašte, količina inzulina u krvi rapidno poraste, a zatim se drastično smanji. To za posljedicu ima da se u tijelu javlja snažan osjećaj gladi ili bolje rečeno napad gladi, tako da odmah moramo nešto pojesti.

Hranjive tvari trebaju pomagače

Banane obiluju zdravim sastojcima poput vitamina B6 i kalija. Međutim, ove sastojke  organizam najbolje preuzima kada dolaze u kombinaciji s drugim tvarima. Dakle, ako već jedete bananu za doručak, onda bi ju trebalo pomiješati s drugim namirnicama – svježim kravljim sirom, jogurtom, orašastim plodovima, žitaricama, medom… To će biti dobar start za dan koji je pred vama.

Nutricionisti savjetuju, da ukoliko žurite i ne stižete  doručkovati, svakako preskočite ovu voćku i kao zamjensku alternativu, konzumiranje jabuke će vam oduzeti samo par sekudni, a ona vam je mudrije rješenje. 

Dobra je vijest da će vam banana ipak sigurno  pomoći navečer da zaspite odmah! U videu na YouTube kanalu, dr. Tracy Lockwood Beckerman, nutricionist, je pojasnila zašto su banana i maslac od kikirikija najbolja namirnica za dobar san.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?