JEDNOKRATNO NOVČANO PRIMANJE KORISNICIMA MIROVINE RADI UBLAŽAVANJA POSLJEDICA PORASTA CIJENA ENERGENATA – Jedan dodatak, malo koristi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Na inicijativu umirovljeničkih udruga, Vlada je 9. ožujka 2022. odlučila svim korisnicima mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja zatečenima u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022., ali i korisnicima kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku, a priznato im je pravo na isplatu mirovine na dan 31. ožujka 2022. ili ranije te su zatečeni u isplati na dan 15. lipnja 2022., isplatiti jed­nokratnu novčanu pomoć zbog poskupljenja energenata.

Iznosi pomoći tzv. energetskog dodatka su određeni na sljedeći način:

      Riječ je o kopiji prošlogodišnjeg solidarnog covid dodatka, a procjene su da će ovogodišnji energetski dodatak primiti oko 720 tisuća umirovljenika. Isplate će vršiti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, te bi prve isplate trebale krenuti krajem travnja ove godine za one koji su ostvarili mirovinu isključivo u Hrvatskoj, te takvi ne trebaju podnositi nikakav zahtjev.

      No, za one koji primaju mirovinu i iz inozemstva ispla­ta će biti u srpnju, ali oni prije toga moraju dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine za ožujak i popuniti obrazac koji traži HZMO (bit će online ili se može kupiti u „Narodnim novinama”). Dakle, isplate još nisu zapo­čele, a ukoliko zadovoljavate uvjetima, HZMO će vam jednokratnu pomoć isplatiti direktno na vaš račun. Kori­snici koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, morat će na obrascu označiti polje u kojem izjavljuju da ne primaju inozemnu mirovinu.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?