HODANJEM U PRIRODI DO ZDRAVOG ŽIVOTA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Gradska udruga Matice umirovljenika iz Pule je osnovala grupu Nordijskog hodanja što je bio pogodak u sridu.

Život umirovljenika nije lak, a pogotovo sada u vremenu pandemije Covida-19 kada je prepun nejasnoća i prepreka, otežan i mučan. Nema izleta, druženja, sportskih igara, plesa, pjesme, razgovora u živo, putovanja… što je vrlo bitno kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje starijih osoba.

Kako bi u tom tmurnom i teškom životnom trenutku starijih osoba dala malo dinamike i radosti, Gradska udruga Matice umirovljenika iz Pule je osnovala grupu Nordijskog hodanja što je bio pun „pogodak u sridu”.

Uz pomoć volontera Marine Bazzeo, profesorice tjelesne kulture, Marice Matošević, fizioterapistice i Zlate Jedrejčić,voditeljice grupe krenulo se u aktivnost koja se održava na Punta Verudeli – krasnom turističkom naselju na stazi kroz zelenilo borove šume uz more. Prvih 20 štapova za hodanje je donirao Grad Pula .

Aktivnost se sastoji prvenstveno u hodanju i u osmišljenoj tjelovježbi, što je izazvalo pravo oduševljenje učesnika čiji se broj stalno povećava od početnih 21 do sadašnjih više od 50, gdje uz žene imamo i jednog, ali vrijednog muškarca. Pri izvođenju aktivnosti posebna se važnost daje poštivanju mjera socijalne distance.

Postali su popularna grupa što je odjeknulo i na lokalnoj TV Novoj, u emisiji „Zapadna strana” s nazivom „Hodanjem do zdravlja”, koja im je posvetila punih 30 minuta. Susreti se održavaju dva puta sedmično u trajanju od 1,5 do 2 sata.

Predsjednik Udruge Nevenko Gržinić, inicijator ove aktivnosti, ističe da je to prava stvar jer se hodanjem i adekvatnim tjelovježbanjem poboljšava raspoloženje i zdravlje.

O zadovoljstvu tom aktivnošću potvrđuju i izjave nekih sudionika… Đej Jagoda „Tu se opuštamo, smijemo i družimo”, Marija Ravnić, 83 godine „To je meni život”, Zlata Jedrejčić „ To je povratak smijehu, druženju, životu koji živim punim plućima”, Gracijela Brnobić „Idealno za pobjeći u prirodu bez obzira na vremenske prilike s dobrim društvom i izvanrednim voditeljicama aktivnosti. To je prava terapija suncem, energijom mora i krcanje vitaminom D2 i jodom”.

Poruka svim udrugama Matice umirovljenika Hrvatske… osnivajte takve grupe gdje uz minimalna sredstva i malo dobre volje možete obogatiti život našim umirovljenicima u ovim teškim uvjetima življenja. (Hul)

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?